• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Γαλάζιες φάλαινες βαρύτονοι!


Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν την ανακάλυψη ότι οι γαλάζιες φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά στον κόσμο, κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, «τραγουδούν» με όλο και πιο βαθειά φωνή, σε χαμηλότερη συχνότητα. H νέα επιστημονική έρευνα έγινε από τον Μαρκ ΜακΝτόναλντ της WhaleAcoustics και ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζον Χίλντεμπραντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Endangered Species Research” (Έρευνα για τα Απειλούμενα Είδη), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι αρσενικές γαλάζιες φάλαινες, σε όλο τον κόσμο από τα ανοιχτά της Καλιφόρνιας ως τον Ινδικό ωκεανό και την Ανταρκτική –λες και έχουν συντονιστεί από κάποια αόρατη εντολή- έχουν σταδιακά χαμηλώσει τον τόνο των ήχων που εκπέμπουν.

Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια τέτοια αλλαγή του τόνου της φωνής των φαλαινών πριν από οκτώ χρόνια. Η νέα έρευνα κατέληξε ότι το φαινόμενο ουσιαστικά παρατηρείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Στο βορειοανατολικό Ειρηνικό ωκεανό έχουν εντοπιστεί οι πιο…μπάσες φάλαινες στον κόσμο, με την πτώση του τόνου της φωνής τους να εκτιμάται ότι φθάνει το 31% μεταξύ 1963 και 2008 (η αλλαγή ισοδυναμεί με τρία λευκά πλήκτρα στο πιάνο).

Ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Καλαμποκίδης, ειδικός στις γαλάζιες φάλαινες στον ερευνητικό φορέα Cascadia Research Collective, χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το εύρημα, με δεδομένο, όπως είπε, ότι παρόλο που οι πληθυσμοί των φαλαινών διαφέρουν μεταξύ τους και παράγουν ποικίλα τραγούδια στους διάφορους ωκεανούς, φαίνεται πως η αλλαγή της τονικότητας των ήχων τους είναι κοινή λίγο-πολύ.

Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν περίπου 10.000 γαλάζιες φάλαινες στις θάλασσες του πλανήτη μας, οι οποίες μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στα βάθη των ωκεανών.

Οι «τραγουδιστές», καθ’ όλο τον χρόνο, έχει βρεθεί ότι είναι πάντα αρσενικές φάλαινες. Μια εξήγηση για το μυστήριο της αλλαγής τόνου στη φωνή των μεγάλων θηλαστικών, κατά τους ερευνητές, είναι ότι φταίει η επίδραση ενός όλο και πιο θορυβώδους ωκεανού.

Από την άλλη όμως, ο αντίλογος είναι ότι αν οι φάλαινες προσπαθούσαν να ακουστούν σκεπάζοντας τους θορύβους των πλοίων, οι φωνές τους θα αποκτούσαν ψηλότερο και όχι χαμηλότερο τόνο, με άλλα λόγια μάλλον θα γίνονταν υψίφωνοι παρά μπάσοι!

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, που έχει κάνει πιο όξινες τις θάλασσες, με συνέπεια οι φωνές με χαμηλότερο τόνο να ταξιδεύουν καλύτερα μέσα στο νερό. Και πάλι όμως, κατά τους επιστήμονες, η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη πτώση στον τόνο της φωνής.

Η προτιμώμενη, μέχρι στιγμής, θεωρία είναι ότι τα αρσενικά δεν χρειάζεται πια να φωνάζουν τόσο δυνατά για να τους ακούσουν τα θηλυκά, επειδή αυξάνει ο αριθμός τους μετά την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας το 1996.

Σύμφωνα με τον Καλαμποκίδη, δεν αποκλείεται οι θηλυκές να βρίσκουν πιο ελκυστικό το βαθύτερο τόνο της φωνής των αρσενικών, συνεπώς το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται εξελικτικά με την μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία των αρσενικών. Άλλωστε και, μεταξύ των ανθρώπων, οι γυναίκες θεωρούν τους άνδρες με μπάσα φωνή πιο γοητευτικούς!

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Εγώ πιστεύω σαν πιο πιθανή εκδοχή,όχι μόνο την κλιματική αλλαγή αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος, ότι μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή του τόνου της φωνής των φαλαινών, ότι με κάποιο τρόπο έχουν επηρεαστεί σε βαθμό μετάλλαξης οι φωνητικές τους χορδές και βγάζουν πιο μπάσο τόνο.
Ίσως να είναι και βλακεία αυτό που λέω, γιατί δεν είναι αυτό το επιστημονικό μου αντικείμενο, απλώς μου φαίνεται σαν πιο προφανής εκδοχή.

Δημοσίευση σχολίου