• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ηχορύπανση στους ωκεανούς!


Οι ωκεανοί του πλανήτη μας γίνονται ολοένα και πιο θορυβώδεις λόγω της μόλυνσης, κάτι που πιθανότατα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στις φάλαινες, τα δελφίνια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ήχοι χαμηλής συχνότητας στις θάλασσες παράγονται από φυσικά φαινόμενα όπως η βροχή, τα κύματα και η θαλάσσια ζωή, καθώς και από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως τα συστήματα ηχοβολισμού (σόναρ), η ναυσιπλοϊα και οι κατασκευές.

Οι ήχοι απορροφώνται κυρίως μέσω του ιξώδους (εσωτερικής τριβής) του νερού και της παρουσίας μερικών μη διαλυτών χημικών ουσιών.

Όμως, όπως αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η συγκέντρωση αυτών των ουσιών που απορροφούν τους ήχους στους ωκεανούς, έχει μειωθεί σταδιακά ως συνέπεια της οξίνισης των θαλασσών, η οποία, με τη σειρά της, προκαλείται από την ανθρωπογενή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως επειδή έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των πλοίων στους ωκεανούς κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Η αύξηση της ναυσιπλοϊας οδηγεί σε αυξημένη οξύτητα των υδάτων και σε μείωση του pH τους. Χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης σε υπολογιστές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ικανότητα απορρόφησης των ήχων από τους ωκεανούς μπορεί να μειωθεί μέχρι 60% έως το 2100, ειδικά σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Η μειωμένη απορροφητικότητα οδηγεί σε αυξημένη μετάδοση των ήχων, με ποικίλες συνέπειες για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Η μελλοντική περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, ίσως μειώσει κι άλλο την απορροφητικότητα των ήχων στις θάλασσες, κυρίως στις χαμηλές συχνότητες, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι «υψηλά επίπεδα ήχων χαμηλής συχνότητας έχουν μια σειρά από συνέπειες στη συμπεριφορά και τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών».

Οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν βλάβες στους ιστούς, αναγκάζουν τις φάλαινες να εξοκέλλουν, τα δελφίνια να παθαίνουν πρόσκαιρη απώλεια ακοής (κάτι που προκαλείται ιδιαίτερα από στρατιωτικές δοκιμές με ισχυρά σόναρ μέσων συχνοτήτων) κ.α.

Τα θαλάσσια είδη προσαρμόζονται σε ένα βαθμό στα αυξημένα επίπεδα θορύβου, όμως η έρευνα τονίζει την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες για το ζήτημα.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου