Οι δύο ομάδες πουλιών ακολουθούν διαφορετικά μεταναστευτικά ταξίδια, η μία ταξιδεύει νοτιοδυτικά προς την Ισπανία και η άλλη βορειοδυτικά προς τη Βρετανία. Η ομάδα που τρέφεται από τους ανθρώπους ακολουθεί μια συντομότερη κατά δέκα μέρες διαδρομή, ενώ η "ανεξάρτητη" ομάδα συνεχίζει να τρέφεται κυρίως με φρούτα του δάσους. Λόγω αυτής της διαφοράς, τα πρώτα πουλιά έχουν ήδη γενετικές, αλλά και εξελικτικές αλλαγές, όπως πιο στρογγυλές φτερούγες, που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες μανούβρες, αλλά είναι πιο ακατάλληλες για πιο μακρινά ταξίδια. Έχουν επίσης μακρύτερα και πιο στενά ράμφη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλα φρούτα (π.χ. ελιές) τον χειμώνα, αφού τα ταΐζουν οι άνθρωποι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον εξελικτικό βιολόγο Μάρτιν Σέφερ του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology". Σύμφωνα με τον Σέφερ, η έρευνα δείχνει ότι "δεν επηρεάζουμε τη μοίρα μόνο των σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών, αλλά και των κοινών ειδών που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, ακόμα και μέσα από μια πράξη με καλή πρόθεση, όπως το τάισμα. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης".
Αν η διαφοροποίηση των δύο ομάδων πουλιών συνεχιστεί, τελικά θα καταλήξουν σε δύο διαφορετικά είδη, είπε, αν και το χαρακτήρισε αμφίβολο, επειδή οι συνήθειες των ανθρώπων -όπως το τάισμα εν προκειμένω- αλλάζουν διαρκώς, συνεπώς μεταβάλλονται και οι επιδράσεις τους στα πουλιά.
1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Αν και αυτό είναι αληθές που λέει, δεν είναι και άξιο επικρίσεων, μια και ο κόσμος είναι σε μια συνεχή εξέλιξη, αλληλεπίδραση και αλλαγές δεδομένων στα οποία προσαρμοζόμαστε όλοι ζώα και φυτά.
τίποτε δε μένει σταθερό, η φύση εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η καταστροφή της που προκαλείται από τον άνθρωπο και όχι η διαρκής μεταμόρφωσή της που προκαλείται από τη δράση όλων των όντων της βιόσφαιρας.
Δημοσίευση σχολίου