• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Tα χταπόδια «κατοικούν» σε καρύδες????


Τα χταπόδια αιφνιδίασαν για άλλη μια φορά τους επιστήμονες που έκπληκτοι «έπιασαν» τα οχτάποδα μαλάκια να αρπάζουν σπασμένες καρύδες από το βυθό και να τρέχουν. Όπως κατέγραψαν υποβρύχια πλάνα, ορισμένα χταπόδια στην Ινδονησία, συνηθίζουν να βρίσκουν κομμένες καρύδες και να τις συλλέγουν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αργότερα ως καταφύγιο.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό είναι το παράδειγμα χρήσης του εργαλείου από χταπόδια ή γενικότερα από οποιοδήποτε μη σπονδυλωτό ζώο, σε έρευνα στο περιοδικό Current Biology.

"Παραλίγο να πνιγώ από τα γέλια όταν το είδα για πρώτη φορά. Το φαντάστηκα ότι κάτι προσπαθεί να κάνει, αλλά δεν το περίμενα ότι θα αρπάξει το κέλυφος της καρύδας και θα το βάλει στα πόδια", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Τζούλιαν Φιν, από το Μουσείο Βικτόρια της Αυστραλίας.

Τα χταπόδια τύπου Amphioctopus marginatus, κινηματογραφήθηκαν μεταξύ του 1999 και 2008 στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Sulawesi και του Μπαλί της Ινδονησίας. Η περίεργη συμπεριφορά τους είχε εντοπιστεί σε τέσσερις περιπτώσεις. Τα χταπόδια χρησιμοποιούσαν κομμένες στη μέση καρύδες που έχουν απορριφθεί από ανθρώπους και έχουν μείνει στα βάθη του ωκεανού.

Ο Δρ. Μαρκ Νόρμαν, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης στο Μουσείο Βικτόρια στη Μελβούρνη και ένας από τους συντάκτες της μελέτης είπε: "Είναι εκπληκτικό να τους παρακολουθείς να μπαίνουν σε ένα από αυτά τα κελύφη. Βάζουν προσεκτικά τα πλοκάμια τους κάτω από τις καρύδες, ώστε να βγουν από την άμμο".

Αφού τοποθετήσουν τα κελύφη έτσι ώστε η ανοιχτή πλευρά τους να είναι στραμμένη προς τα πάνω, τα χταπόδια καθαρίζουν το εσωτερικό τους από τη λάσπη και μετά χώνονταν μέσα τους. Αν τα κελύφη είναι δύο – μισό και μισό- τότε βάζουν πρώτα το ένα μέσα στο άλλο.

Τα χταπόδια μετέφεραν κάτω από το σώμα τους τις καρύδες μέχρι 20 μέτρα, από το σημείο όπου τις βρήκαν αρχικά και μάλιστα με ταχύτητα που εξέπληξε τους επιστήμονες, πιθανώς επειδή όταν κουβαλάνε κάτι, τα χταπόδια αισθάνονται ευάλωτα από τους εχθρούς τους και θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με το κουβάλημα, για να νιώσουν πιο ασφαλή.

Το πιο απίστευτο είναι ότι αν τα χταπόδια έχουν μόνο το ένα μισό της καρύδας, απλώς το αναποδογυρίζουν και χώνονται κάτω από αυτό. Αν όμως είναι αρκετά τυχερά για να βρουν και τα δύο κομμάτια της σπασμένης καρύδας, τότε χώνονται στο ένα μισό και μετά τοποθετούν από πάνω το άλλο μισό, ώστε τα δύο κομμάτια να εφαρμόζουν μια χαρά όπως ήταν η αρχική καρύδα πριν σπάσει και έτσι το χταπόδι είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα σε αυτήν.

Η χρήση εργαλείων κάποτε εθεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα, όμως σιγά-σιγά οι επιστήμονες παρατηρούν ανάλογη συμπεριφορά σε όλο και περισσότερα ζώα (πίθηκοι, δελφίνια, ελέφαντες, κοράκια κ.α.). Ως εργαλείο θεωρείται κάτι που το ζώο μεταφέρει και κάποια στιγμή χρησιμοποιεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό - και το χταπόδι πλέον ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν αυτή η έξυπνη συμπεριφορά των χταποδιών είναι σημάδι μαθησιακής ικανότητας ή κληρονομημένη.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Ευρύνοος είπε...

Ζήλεψαν το "σπίτι" των χελώνων..

καλημέρα :)

Tyler Durden είπε...

γενικά τα χταπόδια κρύβονται σε ό,τι λοίλο αντικείμενο βρουν, αυτό είναι και πιο οικολογικό μάλιστα από πλαστικά δοχεία και άλλα ανθρωπογενή απορρίματα

Δημοσίευση σχολίου