• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Καταγράφηκε όλη η ελληνική πανίδα!


Καλά και κακά νέα για την ελληνική πανίδα. Επειτα από 17 χρόνια επικαιροποιήθηκε το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων στην Ελλάδα» από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών και WWF Ελλάς.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) καθώς και για θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη.

«Το χαρακτηριστικό στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη, κυρίως λόγω ιστορικών και οικολογικών παραγόντων αλλά και του έντονου νησιωτισμού», ανέφερε ο κ. Σίνος Γκιώκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, που υλοποίησε το έργο. «Η γενετική πληροφορία των οργανισμών μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά», συμπλήρωσε.

Συνολικά μελετήθηκαν 422 είδη σπονδυλόζωων και 591 είδη ασπόνδυλων ζώων. «Χρειαστήκαμε δυόμισι χρόνια για να συλλέξουμε τα στοιχεία αυτά», ανέφερε η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του προγράμματος από τη WWF Ελλάς. «Δυστυχώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για πρωτογενή έρευνα».

Σύστημα αξιολόγησης

Το έργο ολοκληρώθηκε από το υστέρημα χρημάτων και χρόνου επιστημόνων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όλης της χώρας. Οι Ελληνες επιστήμονες ακολούθησαν το σύστημα αξιολόγησης της IUCN (Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης) που αναγνωρίζει τις εξής κατηγορίες: εκλιπόντα, εκλιπόντα στο φυσικό τους περιβάλλον, τοπικά εκλιπόντα, κρισίμως κινδυνεύοντα, κινδυνεύοντα, τρωτά, σχεδόν απειλούμενα, μειωμένου ενδιαφέροντος, ανεπαρκώς γνωστά και μη αξιολογηθέντα ζώα. Ετσι, 15% των σπονδυλόζωων, δηλαδή 171 είδη, εντάσσονται σε κατηγορία κινδύνου, είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Το ποσοστό ανεβαίνει ανησυχητικά στα ασπόνδυλα, όπου 50,2%, δηλαδή 297 είδη, χαρακτηρίστηκαν ως «κινδυνεύοντα». Περισσότερο απειλούμενα είδη μεταξύ των σπονδυλόζωων αναδεικνύονται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια (κινδυνεύοντα είδη σε ποσοστό 37% και 27% αντίστοιχα).

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου