• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Οι μαθηματικές ικανότητες των μαϊμούδων!


Γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι οι μαϊμούδες είναι σε θέση να υπολογίζουν στο κεφάλι τους αν ο αριθμός των σημείων σε μια οθόνη μικραίνει ή μεγαλώνει και, στη συνέχεια, να παίρνουν μια απόφαση με βάση αυτή τη γνώση. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν υπό τον καθηγητή Αντρέας Νίντερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον Νίντερ, η έρευνα δείχνει πως στην πορεία της εξέλιξης τα βασικά μαθηματικά έχουν «καλωδιωθεί» στον εγκέφαλο των μαϊμούδων, επειδή κάτι τέτοιο τους πρόσφερε συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιβίωσή τους, καθώς το ζώο που μπορεί να διαλέξει το δέντρο εκείνο με τα περισσότερα φρούτα πάνω του, έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει και να παράγει απογόνους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, «είναι σημαντικό για μια μαϊμού να γνωρίζει τον αριθμό των ατόμων στην κοινωνική ομάδα της και να κάνει τη σχετική σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές ομάδες, ώστε να ξέρει πότε πρέπει να επιτεθεί και πότε να υποχωρήσει».

Οι μαϊμούδες στα πειράματα εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν τα σημεία που αναβόσβηναν σε μια οθόνη υπολογιστή και να τα συγκρίνουν με άλλα σημεία που τους έδειχναν οι ερευνητές αργότερα.

Οι μαϊμούδες τραβούσαν ένα μοχλό ανάλογα με το αν η δεύτερη εικόνα περιείχε λιγότερα ή περισσότερα σημεία. Το ποσοστό επιτυχίας των μαϊμούδων έφτασε το 90% και στη συνέχεια, ως ανταμοιβή, έπαιρναν ένα ωραίο κόκκινο μήλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τους μαθηματικούς υπολογισμούς ενεργοποιούνταν οι νευρώνες στον προμετωπιαίο φλοιό των μαϊμούδων.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου