• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Αυξάνονται τα σπάνια ελάφια της Ρόδου!


Αύξηση των πλατονιών παρατηρήθηκε στη Ρόδο, μετά από υλοποίηση σχετικού προγράμματος. Τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Είναι από τα λίγα είδη ελαφιών στην Ευρώπη, που διασώζονται μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι πως την είσοδο του παλιού λιμανιού της πόλης «στολίζουν» δυο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες.
Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του πλατονιού και της ορθολογικής διαχείρισης του βιότοπου υπήρξε η υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με θέμα "Πλατόνι - Κάμειρος: Διερεύνηση των παραγόντων αξιοποίησης των φυσικών πόρων της περιοχής του Δήμου Καμείρου και ειδικότερα του πλατονιού, περιοχής Προφήτη Ηλία και στήριξη της τοπικής οικονομίας", που ανατέθηκε το 2002 από το Δήμο της Καμείρου Ρόδου στο ΑΠΘ.

Η περιοχή της έρευνας έχει έκταση 211.900 στρέμματα και βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, μεταξύ του Δήμου Πεταλούδων, της Καλλιθέας, του Αφάντου, του Αρχαγγέλου, της Λίνδου και του Έμπωνα. Ο πληθυσμός του είδους στη Ρόδο παρουσιάζει διαχρονικά διακύμανση τόσο ως προς την κατανομή στο χώρο, όσο και ως προς το μέγεθος του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, ο αριθμός υπολογίζεται γύρω στα 1.000 με 1.200 ζώα.

Εργασίες πραγματοποιήθηκαν για τη βελτίωση του ενδιαιτήματος του πλατονιού, όπως σπορές ψυχανθών και άλλων ποωδών σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων καμένων. Στις ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος, συμπεριλαμβάνονται ακόμα σπορές και φυτεύσεις ποωδών και θαμνωδών ειδών σε πινάκια εντός δασικών και φρυγανικών εκτάσεων, εμβολιασμοί άγριων καρποφόρων δέντρων, καλλιέργειες και υδρομαστεύσεις πηγών, κατασκευή κρηνών και ποτιστρών. Επιπλέον, ιδρύθηκε καταφύγιο 1.000 στρεμμάτων στο χώρο παρέμβασης, θέσεις παρατήρησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και πυροφυλάκια, με σκοπό την πυροπροστασία αλλά και θέσεις θέας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των πλατονιών, αλλά και του εύρους εξάπλωσής τους.

Σχετικά με το πλατόνι

Σύμφωνα με εργασία των Ν. Θεοδωρίδη, Κ. Βούλγαρη και Κ. Παπαστεργίου, η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου, που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού. Σύμφωνα με στοιχεία άλλης έρευνας (Massetti 2002), τα πλατόνια της Ρόδου έχουν ουσιαστικές διαφορές από αυτά της Μικράς Ασίας, με τον οποίο είναι φαινοτυπικά όμοια.

Τα πλατόνια είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος και ορισμένες φορές τα αρσενικά, άνω των δυο ετών, δεν ξεπερνούν τα 80 εκ. σε ύψος, μέχρι το ακρώμιο, ενώ το βάρος των ενήλικων θηλυκών κυμαίνεται από 45 μέχρι 60 κιλά. Τα πλατόνια της Ρόδου, διαφοροποιούνται ξεκάθαρα από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η άριστη πυκνότητα πληθυσμού πλατονιών στις ελεγχόμενες περιοχές είναι 20-30 άτομα ανά 100 εκτάρια, ενώ ο ζωτικός χώρος που απαιτείται για τη σωστή διατήρηση των πλατονιών στο φυσικό περιβάλλον είναι 35 με 50 στρέμματα για κάθε ζώο.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου