• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τα στοιχεία που συνέλεξαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αλλά και ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» παρουσιάζουν μία κατάσταση τουλάχιστον λυπηρή.

Εκβρασμοί σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία και, αν αναλογιστούμε πως για κάθε θαλάσσια χελώνα ή δελφίνι που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν περίπου άλλες είκοσι περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται, τότε εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» στη Μαγνησία, συμπεριλαμβανομένων και νησιών των Βορείων Σποράδων, έχουν ξεβραστεί εννιά χελώνες.

Εμφανή αιτία του θανάτου δύο εκ των εννιά χελωνών ήταν αγκίστρι από παραγάδι, μάλιστα στην μία περίπτωση η χελώνα είχε πεισματικά σφιγμένη την μισινέζα στο στόμα της.

Πανελλαδικά για το 2009 σημειώθηκαν περισσότεροι από 350 εκβρασμοί χελωνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον η μία από τις εννιά χελώνες που ξεβράστηκαν μέσα στο 2009 δεν κατάφερε τελικά να σωθεί, αν και στην περιοχή είχαν σπεύσει μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει» και θάφτηκε σε δημοτικό μέρος.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ξεβραστεί 10 δελφίνια περίπου, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα η πλήρη καταγραφή των ακριβών αριθμών, αλλά και των αιτιών που οδήγησαν τα θηλαστικά να ξεβραστούν από την θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου