• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Καλοκαίρι μύρισε και οι αρκούδες ξύπνησαν. Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο. Μέσα στο ακόμη χιονισμένο Καταφύγιο της Αρκούδας, στο Νυμφαίο της Φλώρινας ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο και οι 13 αρκούδες. Φέτος ο χειμώνας που σε μας φάνηκε σύντομος ήταν ικανοποιητικός για τις αρκούδες αφού είχε πολύ χιόνι που τις κράτησε σε ύπνο περίπου 2,5 μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιος).

Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο και όχι νάρκη αφού μπορεί να ξυπνήσει αν ενοχληθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1 - 2 και σπάνια 3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200 - 300 γραμμάρια το καθένα!



Ο υπέργηρος – για τα παγκόσμια δεδομένα ορίου ζωής των αρκούδων (20 - 25 έτη) – σαρανταπεντάρης Ανδρέας, τα κατάφερε και φέτος και ξύπνησε ακμαίος. Ο Γιωργάκης με την Ειρήνη μοιράστηκαν και φέτος την ίδια φωλιά και ξύπνησαν ταυτόχρονα. Τα άλλα μέλη της παρέας τους, Μήτσος, Κατερίνα και Κυριάκος δείχνουν να έχουν μεγάλη όρεξη μετά την περίοδο του ύπνου και της αφαγίας. Η Βέσνα που βρίσκεται στον ίδιο χώρο του Καταφυγίου παραμένει νευρική αφού κοιμήθηκε τελευταία και ξύπνησε πρώτη.


Η Τασούλα μετά το πρώτο ξύπνημά της, πρόσθεσε κι άλλα φύλλα στο στρώμα της κι επέστρεψε στη φωλιά της για να ξυπνήσει τελευταία όπως κάθε χρόνο. Ο Μίσα κοιμάται ακόμη, ενώ οι Μπάρμπαρα, Μανώλης, Γιώργος και Ντιούκ έχουν ξυπνήσει για τα καλά και κινούνται ζωηρά. Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι από την 25η Μαρτίου, καθημερινά (και τις αργίες) από τις 10:00 ως τις 16:30 να επισκέπτονται και να ενημερώνονται τόσο στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στον Αετό και Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά).

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου