• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Κρέμασαν σε στηθαίο δρόμου μια αλεπού !


Μια αλεπού χτύπησε κάποιος ασυνείδητος -προφανώς με το όχημά του- στην επαρχιακή οδό από Ξυλαγανή προς Μαρώνεια Κομοτηνής, πριν από μέρες. Και όχι μόνο δεν φρόντισε να επικοινωνήσει με κάποιο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων, μια και η αλεπού προστατεύεται από τον νόμο, αλλά ο δράστης επέλεξε να την κρεμάσει στο στηθαίο του δρόμου.

Έτσι μετέτρεψε τον θάνατο του αγρίου ζώου σε θέαμα.Το οδικό δίκτυο αποτελεί μεγάλη απειλή για τις αλεπούδες, αφού κάθε χρόνο πολλές σκοτώνονται από αυτοκίνητα. Το πυκνό οδικό δίκτυο και μέσα στο δάσος κατακερματίζει τους φυσικούς βιοτόπους, που σε συνδυασμό με την ανεπαρκή φύλαξη αποτελούν σοβαρές απειλές για το οικοσυστήμα.


Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, αλλά και αυξημένης ταχύτητας των κινούμενων οχημάτων, σε σχέση με τους δασικούς χωμάτινους δρόμους, αποτελούν σοβαρή απειλή για την άγρια πανίδα.

Ο κίνδυνος ατυχημάτων με θύματα αλεπούδες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς, όπως είναι γνωστό, η αλεπού κυκλοφορεί περισσότερο την νύχτα για να βρει την τροφή της, η οποία μπορεί να είναι κουνέλια, ποντίκια, ακόμα και καρποί ή άλλες φυτικές τροφές.


Η αλεπού είναι θηλαστικό της οικογένειας των Κυνιδών. Το πιο γνωστό είδος είναι η κόκκινη αλεπού. Το τρίχωμά της είναι κοκκινωπό με λευκό το κάτω μέρος των ποδιών και το άκρο της ουράς της. Εξωτερικά μοιάζει λίγο με τον σκύλο, αλλά η ουρά της είναι πολύ πιο φουντωτή και το τρίχωμά της πιο πυκνό. Φτάνει σε μήκος τα 90 εκ. και ζυγίζει 7-10 κιλά. Τα πόδια της είναι κοντά και λεπτά. Η ουρά της χρησιμεύει και σαν μέσο ισορροπίας.


Φυσικός της χώρος είναι οι απότομες πλαγιές των υψηλών ορέων της Ροδόπης. Αλλά συναντάται μέχρι τον ποταμό Νέστο ή και σε χαμηλότερες πεδινές περιοχές. Μπορεί να ζει μέσα σε πυκνά δάση, σε θαμνώδεις περιοχές, σε πάρκα, στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων και σε δημόσιους σκουπιδότοπους, όπου της αρέσει να ψαχουλεύει. Μοιάζει όμως πιο πολύ να προτιμά τις δασώδεις περιοχές.


Για τους κατοίκους, πολλές φορές μπορεί να αποτελεί εχθρό, γιατί καταστρέφει τα κονικλοτροφεία και τα κοτέτσια, για τους κυνηγούς ανταγωνιστή που ευθύνεται για τη συρρίκνωση των πληθυσμών ορισμένων θηραματικών ειδών, όμως είναι ένα προστατευόμενο είδος άγριας ζωής, που σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να κρέμεται σκοτωμένο στο στηθαίο ενός δρόμου.


Πηγή: εφ. Χρόνος Κομοτηνής

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου