• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ο πιτσιλωτός σπίνος, ένα μικρό πουλί της Αυστραλίας, γίνεται το πρώτο ωδικό πτηνό που αποκαλύπτει το πλήρες γονιδίωμά του. Τα περίπου 800 γονίδια που σχετίζονται με το πώς το χαριτωμένο πτηνό μαθαίνει να τραγουδάει ίσως αποκαλύψουν νέα στοιχεία και για τις διαταραχές της ανθρώπινης ομιλίας.

Οι νεοσσοί του πιτσιλωτού σπίνου μαθαίνουν να τραγουδούν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που τα ανθρώπινα μωρά μαθαίνουν να μιλούν: ξεκινούν βγάζοντας σχεδόν τυχαίους ήχους και συνεχίζουν αντιγράφοντας ό,τι ακούν από τους μεγαλύτερους.

«Η μάθηση του τραγουδιού [των ωδικών πτηνών] είναι εξαίρετο παράδειγμα για όλους τους τύπους της μάθησης» δήλωσε στο Reuters ο Κρις Πόντινγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η γενετική αλληλουχία του σπίνου και τα πρώτα ευρήματα από την ανάλυσή της δημοσιεύονται στο βρετανικό περιοδικό Nature από διεθνή ερευνητική κοινοπραξία.

Ο πιτσιλωτός σπίνος (Taeniopygia guttata), ένα πολύχρωμο πουλί με βάρος γύρω στα 14 γραμμάρια, γίνεται μόλις το δεύτερο πτηνό με γνωστή γενετική αλληλουχία, μετά τη δημοσίευση του γονιδιώματος του κοτόπουλου το 2004.

Η εκμάθηση των τεχνικών επικοινωνίας στους σπίνους και τους ανθρώπους φαίνεται να ακολουθεί την ίδια διαδικασία, και τα δύο είδη έχουν πολλά γονίδια κοινά. Αυτός είναι ο λόγος που ο σπίνος-ζέβρα είναι εδώ και χρόνια ένα καθιερωμένο ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης νευροβιολογίας.

Παρόλα αυτά, η διαλεύκανση της γενετικής βάσης της επικοινωνίας μόνο εύκολη δεν θα είναι: Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα γονίδια του σπίνου που σχετίζονται με το τραγούδι τους θα ήταν γύρω στα 100. Η νέα μελέτη όμως εντοπίζει πάνω από 800 γονίδια των οποίων η λειτουργία αλλάζει καθώς οι σπίνοι μαθαίνουν να τραγουδούν.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλές από τις αλληλουχίες που δείχνουν να σχετίζονται με το τραγούδι δεν είναι πραγματικά γονίδια, αλλά αντίθετα βρίσκονται μέσα στο λεγόμενο «άχρηστο DNA». Οι νέες γενετικές αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι το άχρηστο DNA μόνο άχρηστο δεν είναι.

Περισσότερα στοιχεία για τη γενετική βάση της εκμάθησης της ομιλίας ίσως προκύψουν από το γονιδίωμα του παπαγάλου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Νομίζω ότι όταν μελετήσουν τους παπαγάλους, θα βρουν πολύ περισσότερες πληροφορίες που να σχετίζονται και με την ομιλία του ανθρώπου, αφού είναι ένα πουλί που μπορεί να μιμηθεί την φωνή μας.
Είχα παπαγάλο και τις λέξεις που χρησιμοποιούσε δεν τις έλεγε μόνο για να μας μιμηθεί.
Χρησιμοποιούσε συγκεκριμένες λέξεις όταν ήθελε κάτι.
Για παράδειγμα φώναζε επίμονα την λέξη πατέρα, τον πατέρα μου, όταν μας έβλεπε να τρώμε,για να του δώσουμε μεζέ.

Καλημέρα Λιονταρίνα και καλό Πάσχα :)

Δημοσίευση σχολίου