Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οικολόγοι απελευθέρωσαν λύκους στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ωστόσο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτηρίζουν ανυπόστατες και απαράδεκτες τέτοιου είδους φήμες.
«Η απελευθέρωση άγριων ζώων δεν επιτρέπεται, επιπλέον δεν αποτελεί και πρακτική μας» διαβεβαιώνει εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ ο βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, που παρακολουθούν την άγρια ζωή στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο οι λύκοι έχουν αναπαραχθεί και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να βρουν τροφή για τα μικρά τους. Παράλληλα, λόγω του ήπιου χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν φέτος νωρίτερα στα ορεινά με τα κοπάδια τους, και έτσι οι λύκοι βρίσκουν άφθονη τροφή, σχετικά εύκολα.
Η εμφάνιση λύκων σε αγέλες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και για τον ελληνικό χώρο. Συνήθως οι αγέλες έχουν 3-4 (το πολύ 5) λύκους η καθεμία, ενώ ο μέσος όρος στον υπόλοιπο κόσμο είναι από 2 έως 42 λύκους. Η συγκεκριμένη αγέλη, που κινείται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελείται από το αναπαραγωγικό ζευγάρι της προηγούμενης χρονιάς και τους μικρούς απογόνους του, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύεται κατά διαστήματα και από άλλα ζευγάρια.
«Οι λύκοι θέλουν να εξασφαλίσουν τροφή για τα μικρά τους, αλλά και για τον εαυτό τους και έτσι στρέφονται στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν γεμίσει από ζώα αυτές τις μέρες» μας είπε ο κ. Μερτζάνης.
Δάση
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αγέλες των λύκων ζουν σε ακατοίκητες περιοχές, μέσα σε πυκνά δάση, μακριά από τον άνθρωπο, γιατί εκεί υπάρχει η τροφή τους.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι πληθυσμοί άγριων ζώων με τους οποίους τρέφεται ο λύκος, όπως ζαρκάδια και αγριογούρουνα, βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Επίσης τρέφεται με κτηνοτροφικά ζώα, πτώματα που προέρχονται από σφαγεία και, όχι σπάνια, κυνηγετικούς ή αδέσποτους σκύλους, γι’ αυτό και εμφανίζεται στα περίχωρα χωριών και μεγάλων πόλεων.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες λένε ότι η κατανομή του λύκου στην Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, και βρίσκονται σε επαφή με τους αντίστοιχους της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, συνιστώντας έναν ενιαίο πληθυσμό λύκου που εκτείνεται έως και την ανατολική Ευρώπη, ενώ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των λύκων της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο πληθυσμός των λύκων που υπάρχουν στη χώρα δεν υπερβαίνει τους 700.
0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δημοσίευση σχολίου