• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τετάρτη οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για αντικατάσταση του μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία με αυστηρά όρια στο κυνήγι φαλαινών.

Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που ζητούν άρση της απαγόρευσης δεν βρήκαν κοινό έδαφος με την Αυστραλία και άλλα κράτη που τάσσονται κατά και ζητούν αυστηρό έλεγχο των φαλαινοθηρικών.

«Έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο» δήλωσε στο Reuters η Αμερικανίδα διαπραγματευτής Μόνικα Μεντίνα.

Το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) ισχύει από το 1986, ωστόσο η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είτε το αγνοούν εντελώς είτε εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» των διατάξεων.

Περίπου 1.500 κήτη σκοτώνονται κάθε χρόνο από τα φαλαινοθηρικά των τριών χωρών.

Τα περισσότερα κήτη σκοτώνει η Ιαπωνία, υποτίθεται για «ερευνητικούς» σκοπούς. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας καταλήγει σε εστιατόρια και όχι σε επιστημονικά εργαστήρια.

Στη σύνοδο των 88 χωρών-μελών της IWC στο Μαρόκο, η Επιτροπή κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που θα χαλάρωνε το μορατόριουμ ζητώντας ως αντάλλαγμα από τις τρεις χώρες να περιορίσουν το κυνήγι.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες ζήτησαν πλήρη απαγόρευση της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική, απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων φάλαινας και αυστηρά όρια για το κυνήγι φαλαινών σε άλλες περιοχές για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Ιαπωνίδα επίτροπος Φαλαινοθηρίας Γιασούε Φουναγιάμα υποστήριξε ότι η χώρα της έκανε αρκετές υποχωρήσεις, και κατηγόρησε το αντίπαλο στρατόπεδο για αδιαλλαξία.

Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης, ενώ άλλες κατηγόρησαν την Ιαπωνία ότι προσπάθησε να εξαγοράσει ψήφους με οικονομικά ανταλλάγματα.

Η διάσκεψη της IWC ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, και παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα λήξει πρόωρα και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν το 2011.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου