• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Βαλέτα, Μάλτα
Εκστρατεία «οργής» κατά της λαθραλιείας του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο ξεκινά η οργάνωση Sea Shepherd, γνωστή από τις επιθέσεις της σε ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, ενώ ακτιβιστές της Greenpeace στράφηκαν και κατά των νόμιμων ψαράδων που έχουν αποδεκατίσει το γιγάντιο ψάρι.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρχή έγινε την Παρασκευή, όταν ακτιβιστές της Greenpeace συγκρούστηκαν με γαλλικά αλιευτικά σκάφη έξω από τη Μάλτα, με αποτέλεσμα ένα μέλος της οργάνωσης να τραυματιστεί στο πόδι από καμάκι.

Τη Δευτέρα ξεκινά και η εκστρατεία «οργής» της Sea Shepherd, η οποία υποστηρίζει ότι οι ποσότητες ερυθρού τόνου που καταλήγουν στα χέρια των λαθραλιέων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το επίσημο όριο των 13.500 τόνων το χρόνο.

«Θα σταθούμε απέναντι στην παράνομη υπεραλίευση του ερυθρού τόνου» δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Λάμια Εσεμλάλι.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιουλίου και πιθανώς θα επεκταθεί στα νερά της Λιβύης που προτιμούν πολλοί λαθραλιείς. Η περίοδος νόμιμης αλιείας ερυθρού τόνου, με συγκεκριμένες ποσοστώσεις για κάθε χώρα, διαρκεί από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Συχνά οι μικροί ερυθροί τόνοι που πιάνονται στην ανοιχτή θάλασσα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που ονομάζονται «παχυντήρια τόνου» και συχνά δέχονται επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Με τους πληθυσμούς του ερυθρού τόνου να έχουν συρρικνωθεί κατά 85% στη Μεσόγειο και τον ανατολικό Ατλαντικό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τάχθηκαν φέτος υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου του συγκεκριμένου είδους. Τελικά όμως η Ιαπωνία κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ερυθρού τόνου καταλήγει σε πιάτα σούσι στα ιαπωνικά εστιατόρια.

Ο ερυθρός τόνος υπήρχε κάποτε σε αφθονία στη Μεσόγειο, σήμερα όμως είναι τόσο σπάνιος που η τιμή του φτάνει τα 1.000 δολάρια το κιλό στη χονδρική.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου