• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

«Το αυξανόμενο κύμα της βίας κατά των αθώων ζώων κατακλύζει την χώρα μας. Με αφορμή την πρόσφατη δηλητηρίαση της Κανέλας, ενός από τα αδέσποτα του κέντρου της Αθήνας, καλούμε τις Αρχές του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταδικάσουν δημόσια τη βία κατά των αδέσποτων και άλλων ζώων και να τιμωρήσουν αυστηρά τους ''γνωστούς-άγνωστους'' δράστες.

Σε όλη την Ελληνική επικράτεια βασιλεύει ο τρόμος. Η φόλα και η κακοποίηση των άτυχων ζώων από ασυνείδητα και ψυχοπαθητικά άτομα είναι καθεστώς κυρίως στα προάστια των πόλεων και στην επαρχία. Τα περιστατικά είναι αμέτρητα. Τα άτυχα ζώα δηλητηριάζονται, απαγχονίζονται, εγκαταλείπονται άρρωστα στους δρόμους ή σοβαρά τραυματισμένα από αδιάφορους οδηγούς, ενώ συχνά βρίσκονται ημιθανή νεογέννητα στους κάδους απορριμμάτων, γιατί οι ιδιοκτήτες αμελούν να στειρώσουν τα κατοικίδια τους.


Οι Φιλόζωοι πολίτες κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να διασώσουν μερικά από αυτά τα ζώα. Οι Αρχές ωστόσο παραμένουν αδιάφορες και αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση την προσπάθεια των εθελοντών, αντί να τους υποστηρίξουν δυναμικά στο σημαντικό τους έργο. Το κράτος φαίνεται πως δεν έχει τη διάθεση να καταπολεμήσει το θέμα της βίας κατά των ζώων που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.


Πρόσφατα δηλητηριάστηκαν δεκάδες περιστέρια στην πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το δημαρχείο και ασφαλώς δεν ήταν η πρώτη φορά. Η δημοτική Αρχή δεν αντέδρασε, όπως παραμένει σιωπηλή και στις δηλητηριάσεις την Κανέλας και των συντρόφων της. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας για τα πολυπληθή καθημερινά περιστατικά δηλητηρίασης και κακοποίησης κατοικίδιων και άλλων ζώων.


Είχαμε την εντύπωση ότι ο Νόμος 3170/2003 επιτρέπει στα αδέσποτα ζώα να ζούνε στους δρόμους, στο φυσικό τους περιβάλλον. Μάλιστα εκπρόσωπος του Δήμου της Αθήνας πρόσφατα, το είχε αναφέρει ως ''πετυχημένο μοντέλο'' για τα αδέσποτα που ζουν ''ελεύθερα και ευτυχισμένα'' ανάμεσα μας! Δυστυχώς, όμως δεν έγινε καμιά προσπάθεια για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν καμία παιδεία στη Φιλοζωία.


Δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία από τις δημοτικές Αρχές και από το αρμόδιο Υπουργείο, για αφίσες και σποτ στην τηλεόραση που να προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, καμία ενημέρωση δεν γίνεται για τις ποινές που προβλέπονται από τον νόμο για την εγκατάλειψη, κακοποίηση κατοικίδιων ζώων. Καμία επίσημη καταγγελία από τους δήμους για τις μαζικές δηλητηριάσεις, καμία επικήρυξη των δραστών.


Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις επιδιώκουν το διάλογο με τις Αρχές του τόπου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί διεξοδικά το πρόβλημα της βίας κατά των ζώων που προβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο μια αρνητική εικόνα για τη χώρα μας, βλάπτοντας καίρια τον τουρισμό και την οικονομία μας.


Απαιτούμε την άμεση τοποθέτηση, μέσω επίσημων ανακοινώσεων στα ΜΜΕ, της Κυβέρνησης, των Δημοτικών αρχών και των Κομμάτων, κατά της ανείπωτης αυτής βίας κατά των ζώων και δέσμευση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ζώα στη χώρα μας».


Ιωάννα Σιώκου, δημοσιογράφος, τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. για την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των 80 Φιλοζωικών Σωματείων.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου