• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Βαρσοβία, Πολωνία
Το προστατευόμενο παρθένο δάσος Μπιαγοβιέζα, τελευταίο κομμάτι του απέραντου δάσους που κάλυπτε κάποτε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, απειλείται από την παράνομη υλοτομία που προσπαθεί να αποκρύψει η πολωνική κυβέρνηση, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

To δάσος Μπιαγοβιέζα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Ορισμένα δέντρα κόπηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Δασών της Πολωνίας κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε στο AFP ο Πολωνός περιβαλλοντιστής Άνταμ Μπόνταν.

Σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο Μπόνταν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Λίγες ημέρες αργότερα, η Greenpeace κρέμασε στο κτίριο του πολωνικού υπουργείου Περιβάλλοντος ένα γιγάντιο πανό που έγραφε «Αγαπώ το δάσος» (ένθετη αριστερά).

Η υπηρεσία δασών διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει παράνομη υλοτομία. «Είμαστε κι εμείς οικολόγοι» σχολίασε ο Αντρζέι Αντζάκ, επικεφαλής της δασικής υπηρεσίας του Μπιαγοβιέζα. «Κόβουμε δέντρα μόνο για να προστατεύσουμε το δάσος από τους σκολύτες [σκαθάρια που παρασιτούν στο φλοιό των δέντρων]. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη φύση να αμυνθεί και το κάνουμε σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία» είπε.

Το 2009, η δασική υπηρεσία επέτρεψε τη συλλογή 100.000 κυβικών μέτρων ξυλείας από το Μπιαγοβιέζα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,35% της ετήσιας παραγωγής ξυλείας στην Πολωνία.

Φέτος, πάντως, η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των περιβαλλοντιστών και υποσχέθηκε ότι θα σταματούσε την υλοτομία μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο δημοσιογράφος του AFP αναφέρει πάντως ότι είδε αιωνόβιες δρύες, φράξους και έλατα κομμένα και πεσμένα στο έδαφος.

Τα αιωνόβια έλατα του Μπιαγοβιέζα φτάνουν τα 50 μέτρα και είναι τα ψηλότερα δέντρα της Ευρώπης. Το οικοσύστημα του δάσους φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους οι τελευταίοι ευρωπαϊκοί βίσονες.

Το τμήμα που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Από την έκταση που βρίσκεται στην Πολωνία, το 16% είναι εθνικό πάρκο και το 20% είναι προστατευμένη περιοχή. Από την υπόλοιπη έκταση στην Πολωνία, το μεγαλύτερο μέρος ελέγχεται από την Εθνική Υπηρεσία Δασών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την πολωνική κυβέρνηση να επεκτείνει το Εθνικό Πάρκο σε όλη την έκταση της Πολωνίας.

Ζητούν επίσης να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι βίσονες και τα άλλα ζώα του δάσους.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου