• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Έχασαν χέρια και πόδια την ώρα που κολυμπούσαν, κι όμως δεν ζητούν εκδίκηση. Δέκα επιζώντες από επιθέσεις καρχαριών συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας μέτρα προστασίας για τους κυνηγούς των θαλασσών που αποδεκατίζονται.

Την πρωτοβουλία είχε η δημοσιογράφος Ντέμπι Σάλαμον, η οποία έχασε τον αχίλλειο τένοντα του ποδιού της όταν δέχτηκε επίθεση σε παραλία της Φλόριντα το 2004. Δέκα χρόνια αργότερα, εργάζεται για την προστασία των καρχαριών στην περιβαλλοντική οργάνωση Pew.

«Σκέφτηκα, ποιος μπορεί να μιλήσει καλύτερα εκ μέρους των καρχαριών αν όχι εγώ και άλλοι άνθρωποι σαν εμένα» δήλωσε κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη.

Η ζήτηση για πτερύγια καρχαρία, συστατικό παραδοσιακής σούπας στις ασιατικές χώρες, απειλεί με εξαφάνιση το 30% των ειδών καρχαρία, όπως ο μεγάλος λευκός, ο μακροπτερυγοκαρχαρίας και ο ρυγχοκαρχαρίας.

Αρκετά είδη κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση, όπως για παράδειγμα η λάμια (Lamna nasus, ένθετη αριστερά), είδος που απαντάται και στις ελληνικές θάλασσες, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν συρρικνωθεί κατά 90%.

«Αποδεκατίζουμε τους πληθυσμούς καρχαριών για ένα πιάτο σούπα» δήλωσε ο Πολ ντε Γκέλντερ, δύτης του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας, ο οποίος έχασε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι του όταν δέχτηκε επίθεση πέρυσι στο Λιμάνι του Σίδνεϊ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρακμή των καρχαριών απειλεί να διαταράξει το τροφικό πλέγμα στους ωκεανούς.

Για παράδειγμα, οι καρχαρίες τρέφονται με θαλασσοπούλια, τα οποία αυξάνονται όταν μειώνονται οι θηρευτές τους. Περισσότερα θαλασσοπούλια σημαίνει λιγότερα αφρόψαρα, δηλαδή λιγότερη διαθέσιμη τροφή για τους τόνους και άλλα μεγάλα ψάρια που αλιεύει ο άνθρωπος.

Η εξαφάνιση των καρχαριών από την κορυφή του τροφικού πλέγματος θα απειλούσε επίσης με κατάρρευση τα πλούσια οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων.

Όπως εξήγησε στο AFP ο Ματ Ραντ, διευθυντής της προσπάθειας για τους καρχαρίες στην οργάνωση Pew, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δέχονται επίθεση από καρχαρίες είναι λιγότεροι από 70 το χρόνο, και ελάχιστοι από αυτούς χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνει κανείς από κεραυνό παρά από επίθεση καρχαρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες ακόμα χώρες λαμβάνουν ήδη μέτρα προστασίας για τους καρχαρίες που αλιεύονται για τα πτερύγιά τους, ή σκοτώνονται ως παράπλευρες απώλειες στην αλιεία άλλων ψαριών.

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συζητούνται κάθε χρόνο οι πολιτικές και οι περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες για τα αλιευτικά αποθέματα.

Φέτος το φθινόπωρο, η Pew και άλλες οργανώσεις ζητούν από τον ΟΗΕ να απαγορευτεί η αλιεία καρχαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ζητούν επίσης να καταργηθεί η πρακτική των αλιέων να κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών και να πετούν τα ψάρια μισοπεθαμένα πίσω στη θάλασσα.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

tiktos είπε...

Θεωρώ τους καρχαρίες τα τελειότερα πλάσματα στον πλανήτη.
Άλλωστε περισσότερα θύματα έχουμε κατά τις μετακινήσεις των εκλογών παρά από καρχαρίες.

OXΙά είπε...

Σοφή ανάρτηση, Λέων.

Δημοσίευση σχολίου