• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ουάσινγκτον
Η ξαφνική επανεμφάνιση των κοριών σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζει πολλούς κατοίκους να καταφύγουν σε μη εγκεκριμένα, τοξικά εντομοκτόνα.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο ώστε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) προειδοποίησε αυτό το μήνα κατά της χρήσης μέσα στο σπίτι εντομοκτόνων που προορίζονται για εξωτερικούς χώρους. Προειδοποίησε επίσης κατά των εταιρειών απεντόμωσης που προβαίνουν σε «μη ρεαλιστικές υποσχέσεις αποτελεσματικότητας ή χαμηλού κόστους».

Παραμένει άγνωστο γιατί οι κοριοί εμφανίζονται σε τόσα αμερικανικά σπίτια, ανεξάρτητα του πόσο καθαρά είναι. Είναι πιθανό, πάντως, η επέλαση των αιμοβόρων εντόμων να συνδέεται με την κατάργηση του εντομοκτόνου DDT το 1972 και άλλων επιβλαβών εντομοκτόνων το 1996. Έκτοτε, οι κοριοί δείχνουν να έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε άλλα σκευάσματα για οικιακή χρήση.

Τα μικρά, καφέ ωοειδή έντομα κρύβονται σε έπιπλα και ρούχα και επιτίθενται τη νύχτα. Συνήθως, το μόνο που βλέπουν τα θύματα το επόμενο πρωί είναι επώδυνα τσιμπήματα στο δέρμα και καφέ λεκέδες από λιωμένα έντομα στα σεντόνια.

Η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο από τη μάστιγα είναι το Οχάιο, του οποίου η κυβέρνηση πιέζει την EPA να εγκρίνει εκτάκτως το δραστικό εντομοκτόνο propoxyl για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμα 25 πολιτείες στηρίζουν το αίτημα του Οχάιο, παρά τις προειδοποιήσεις των τοξικολόγων.

Στη Νέα Υόρκη, η ανακάλυψη κοριών σε έναν κινηματογράφο της Τάιμς Σκουέαρ, καθώς και σε διαμερίσματα και σε ακριβά καταστήματα ρούχων, ανάγκασε τη δημαρχία να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης κόστους μισού εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το καλοκαίρι.

Οι παρενέργειες από τη χρήση μη εγκεκριμένων εντομοκτόνων αποδεικνύονται σοβαρότερες από τα τσιμπήματα:

Σε όλες τις ΗΠΑ, πυρκαγιές σε σπίτια αποδίδονται στη χρήση εύφλεκτων σκευασμάτων που κανονικά χρησιμοποιούνται μόνο στο γκαζόν. Στο Σινσινάτι του Οχάιο, παράνομη εταιρεία απεντόμωσης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη χρήση γεωργικού εντομοκτόνου, το οποίο στο νοσοκομείο επτά άτομα και ανάγκασε όλους τους ενοίκους ενός συγκροτήματος να μετακομίσουν.

Στο Οχάιο, η εταιρεία απεντόμωσης Ohio Εxterminating Co. ζητά την έγκριση του propoxyl τονίζοντας ότι τα αιτήματα που δέχεται για εξολόθρευσης κοριών αυξήθηκαν από δύο το 2006 σε 3.000 το 2010.

Αντίθετη γνώμη έχουν όμως οι ειδικοί. «Πολύ επικίνδυνα» χαρακτήρισε τα μη εγκεκριμένα εντομοκτόνα ο Μάικλ Πότερ, ειδικός στους κοριούς στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Η Μάριον Έρικ, τοξικολόγος του Περιφερειακού Κολεγίου Κτηνιατρικής Βιρτζίνιας-Μέριλαντ, εκτίμησε ότι η EPA δείχνει τη δέουσα προσοχή στην άρνησή της να εγκρίνει το propoxyl.

«Το propoxyl δεν είναι μαγικό όπλο. Με τον καιρό, οι κοριοί πιθανότατα θα ανέπτυσσαν ανθεκτικότητα» επισήμανε η Λιν Γκάρλινγκ, εντομολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου