• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Σημαντικούς κινδύνους για τους ζωντανούς οργανισμούς, που διαβιούν στη λίμνη της Αγιάς , εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού του λεγόμενου «βουβαλοβάτραχου» ο οποίος συναντάται κυρίως σε λίμνες της Αμερικής, όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε βιότοπους της Κρήτης.
Πρόκειται για ένα είδος βατράχου, ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο σύμφωνα με βιολόγους απειλεί την πανίδα της λίμνης.

Ο εισαγόμενος «εισβολέας» άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζεται σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών. Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Μιχάλη Δρετάκη, «απαιτείται αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αριθμητική αύξηση του βουβαλοβάτραχου. Ο βουβαλοβάτραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιάς».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του βουβαλοβάτραχου χωρίς να μπορούν προς το παρόν να αντιδράσουν. Κρούουν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου