• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πληροφορίες για τον πληθυσμό της βίδρας στην Ελλάδα αναζητά ο «Αρκτούρος» στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, του νομού Φλώρινας. Εθελοντικές ομάδες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του σπάνιου αυτού είδους θηλαστικού, επιστρατεύοντας μέχρι και αυτόματες φωτογραφικές μηχανές ανίχνευσης κίνησης, αφού η βίδρα κινείται τη νύχτα και αποφεύγει τον άνθρωπο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άμεση παρατήρησή της. Η έρευνα του «Αρκτούρου» εστιάζει στη μελέτη βιοδηλωτικών ενδείξεων (π.χ. κόπρανα).

Στη συνέχεια τα συλλεγόμενα στοιχεία αναλύονται με δύο τρόπους. Με τη μέθοδο του DNA, με την οποία μπορεί να καθοριστεί η δομή και το μέγεθος του πληθυσμού καθώς επίσης και η γενετική ποικιλότητα αλλά και η συγγένεια μεταξύ των εξεταζόμενων ενυδρίδων. Η δεύτερη ανάλυση θα αφορά τη διατροφή της καθορίζοντας έτσι τις κύριες πηγές τροφίμων της .

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από τους εθελοντές του «Αρκτούρου» τέσσερις επισκέψεις στις δύο λίμνες και έχουν συλλεχθεί 40 δείγματα από τη λίμνη Ζάζαρη και 132 δείγματα από τη λίμνη Χειμαδίτιδα.

Η βίδρα είναι ένα θηλαστικό καλά προσαρμοσμένο σε νερό και σε ξηρά. Κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες, σε αναπτυγμένες σε βλάστηση πλευρές της ακτής και σε βραχώδεις ακτές. Η παρουσία της εξασφαλίζει την καθαρότητα των ποταμών και των λιμνών που αποτελούν το βιότοπό της.

Έχει μια ευρεία κατανομή σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και μέρη της Αφρικής. Η διατροφή της περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, καθώς και τα αμφίβια ερπετά, πτηνά, καβούρια, αστακούς καθώς και μικρά θηλαστικά.

Η βίδρα εξαφανίστηκε από τους περισσότερους βιοτόπους της και καθώς το είδος της αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΠΑΝΙΟ ΘΗΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ!!!!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ.

Δημοσίευση σχολίου