• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ανελέητο κυνήγι αγριόγιδων από λαθροθήρες


Σπάνια αγριόγιδα, που απειλούνται με εξαφάνιση, σκοτώνουν στην προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος.

Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη καθώς οι λαθροθήρες δεν υποχωρούν και η περιοχή δεν φυλάσσεται επαρκώς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από λίγο καιρό ένας αλλοδαπός λαθροκυνηγός που πυροβολούσε αγριοόγιδα στις απόκρημνες πλαγιές του Γράμμου, έπεσε στον γκρεμό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και το φαινόμενο είναι συχνό, ελάχιστοι παραβάτες τιμωρούνται.

Το ανελέητο κυνήγι αγριόγιδων συνιστά μείζον θέμα, καθώς το είδος χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και το κυνήγι του απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του «Αρκτούρου» για την πανίδα του Γράμμου, ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτομα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση του πληθυσμού στον Γράμμο, που πραγματοποιήθηκε από τον βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του «Αρκτούρου» κ. Χ. Παπαϊωάννου, κατέδειξε στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους και χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Το αγριόγιδο συναντάται σε μόνιμη βάση σε μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου