• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Το τιμητικό ευρωπαϊκό βραβείο Marsh απονεμήθηκε από τον Σύνδεσμο Προστασίας Πεταλούδων στον Λάζαρο Παμπέρη, για τη σπουδαία προσφορά του στον κόσμο των πεταλούδων. Ο Έλληνας που έχε αφιερώσει τη ζωή του στα συμπαθή έντομα, παρ'όλο που διεξήγαγε την έρευνα του πεζός -χωρίς απόχη και μόνον με τον απολύτως απαραίτητο φωτογραφικό εξοπλισμό-, έχει συγγράψει το βιβλίο «Πεταλούδες της Ελλάδας», δίνοντας όχι μόνο αναλυτικούς χάρτες διασποράς για τα 234 είδη που βρίσκονται στην χώρα του, αλλά και τη συσσωρευμένη σοφία του που αποκτήθηκε από τα πολλά χρόνια στον χώρο.

Ο Λάζαρος ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παραστεί στην Ετήσια Συνάντηση για την Προστασία των πεταλούδων στο Churchill College του Cambridge, όπου και του απονεμήθηκε το Ευρωπαικό Βραβείο Marsh για το 2010. Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πεταλούδων (Butterfly Conservation) είναι μια Διεθνής οργάνωση που σκοπό έχει να προστατεύει τις πεταλούδες και άλλα έντομα των οποίων πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Το βραβείο αφορά την προσφορά του - για μια ολόκληρη ζωή - στον τομέα της έρευνας και προστασίας των Λεπιδοπτέρων στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Δρ. Simon Spencer, Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων είπε ότι «αυτό που είναι καταπληκτικό με τον Λάζαρο είναι ότι όχι απλώς κατόρθωσε από μόνος του να συντάξει τον χάρτη των πεταλούδων της Ελλάδας, αλλά το ότι το κατάφερε χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς απόχη. Το βιβλίο του δεν είναι απλώς γεμάτο με πολύτιμους χάρτες διασποράς, αλλά και με υπέροχες φωτογραφίες, παρ'όλο που δεν διέθετε τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι περισσότεροι φωτογράφοι. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και συνάμα προσθέτουν τα μέγιστα στη γνώση μας για το θέμα. Είμαστε περήφανοι να του απονείμουμε αυτό το Βραβείο».

Ελπίζεται ότι η έκδοση του βιβλίου θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις πεταλούδες. Ηδη, πολλοί ενθουσιώδεις φίλοι των πεταλούδων από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται την Ελλάδα για να δουν την πλούσια πανίδα της, και ο Ευρωπαικός Σύνδεσμος Προστασίας Πεταλούδων έχει οργανώσει διάφορες εξερευνητικές αποστολές όπου μπορεί κανείς να δει τα σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου