• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ουάσινγκτον
Η πολική αρκούδα δεν έχει τα σαγόνια που χρειάζονται για να ανταγωνιστεί την φαιά άρκτο, γνωστή και ως «άρκτος η απαισία», ένα υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει στην Αλάσκα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη καθώς το λιώσιμο των πάγων αναγκάζει την πολική αρκούδα να αναζητήσει τροφή νοτιότερα, προειδοποιούν ερευνητές.

Εξελικτικοί βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες συνέκριναν τα κρανία και τα σαγόνια των δύο ειδών χρησιμοποιώντας τρισδιάστα μοντέλα στον υπολογιστή.

Διαπίστωσαν ότι η πολική αρκούδα δεν έχει αρκετά ισχυρές σιαγόνες για να μασήσει τις φυτικές τροφές στις οποίες θα αναγκαστεί να τραφεί.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική επιθεώρηση της αμερικανικής Δημόσιας Επιστημονικής Βιβλιοθήκης (PLoS).

Η «άρκτος η απαισία» (Ursus arctos horribilis), επιθετική και παμφάγος, προτιμά τους σολομούς και άλλα μικρά ζώα, σε περιόδους ανάγκης όμως αρκείται στα μούρα και τα χόρτα και βρίσκει απολαυστικούς ακόμα και τους κορμούς των δέντρων.

Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus), αντίθετα, έχει συνηθίσει σε πιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Το συνηθισμένο της γεύμα είναι οι φώκιες, πολύ πιο μαλακές και εύπεπτες από τα φαγητά που έχει συνηθίσει η «απαισία» συγγενής της.

Με τους επιπλέοντες πάγους της Αρκτικής να συρρικνώνονται και να εξαφανίζονται εντελώς στη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού, οι πολικές αρκούδες αδυνατούν να αναζητήσουν φώκιες κάτω από τον πάγο.

Το μεγάλο θηλαστικό έχει καταταχθεί στα «ευάλωτα» είδη, καθώς τουλάχιστον οι οκτώ από τους 19 αναγνωρισμένους πληθυσμούς βρίσκονται πλέον σε παρακμή. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν μάλιστα ότι το είδος θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί σε έναν αιώνα.

«Στους ανθρώπους που λένε ότι οι πολικές αρκούδες μπορούν απλά να αλλάξουν τη δίαιτά τους, εμείς απαντάμε [...] ότι θα αναγκαστούν μεν να το κάνουν, πιθανότατα όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό, ειδικά αν πρέπει να συνυπάρξουν με τη φαιά αρκούδα» δήλωσε στο Reuters ο Μπλερ Ωαν Βάλκενμπουργκ, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα δύο είδη έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται σε επαφή» πρόσθεσε ο Γκράαμ Σλέιτερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Προειδοποίησε ότι ο ηττημένος της υπόθεσης θα είναι πιθανότατα η σαρκοφάφος πολική αρκούδα.

Η ειρωνία είναι ότι η κλιματική αλλαγή που απειλεί τώρα να εξαφανίσει την πολική αρκούδα ήταν η αιτία της εμφάνισής της στον πλανήτη πριν από 500.000 έως 800.000 χρόνια: Ο εξελικτικός κλάδος της διαχωρίστηκε από τις καφέ αρκούδες έπειτα από την έλευση μιας εποχής των παγετώνων.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου