• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Απειλείται η καφέ αρκούδα


Πριν λίγες μέρες η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από κάτοικο του νομού Κοζάνης, για μια ακόμη αρκούδα που εντοπίστηκε νεκρή, αυτή τη φορά μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες.

Ο κτηνίατρος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε πως η αρκούδα ήταν νεκρή, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης του ζώου ήταν πολύ δύσκολη η διενέργεια νεκροψίας και η διαπίστωση των αιτιών θανάτου του.

Παρόλα αυτά, πιθανολογείται ότι ο θάνατος της δεν προήλθε από ανθρωπογενή αίτια, αφού δεν υπήρχαν ούτε σημάδια πυροβολισμού, ούτε και ενδείξεις δηλητηρίασής της. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η άτυχη αρκούδα, ηλικίας μόλις ενός έτους, εισέβαλε άθελά της στη περιοχή ενός ενήλικου αρσενικού και δέχτηκε επίθεση, αφού όπως είναι γνωστό τα ενήλικα αρσενικά ζώα είναι πολύ ανταγωνιστικά.

Στην ίδια περιοχή είχαμε κατ’ επανάληψη περιστατικά με νεκρές αρκούδες και στο παρελθόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αρκούδες πέφτουν θύματα είτε δυσαρεστημένων παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούν, αλλά και λαθροθήρων, ενώ τα τελευταία χρόνια η διατήρηση του πληθυσμού τους στη χώρα μας, απειλείται σημαντικά και από την λειτουργία των νέων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Μόνο στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, έχουν σκοτωθεί πέντε αρκούδες μέσα στο 2009. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχικής παρουσίας αρκούδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2014.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του φαινομένου των τροχαίων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Νομού Καστοριάς αλλά και την αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους ίδιους τους οδηγούς.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση περιστατικών, ειδικά όταν οι αρκούδες προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές αλλά θα ενισχύσει και τη διάδοση της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες στη αγροτική παραγωγή, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κίνητρα που οδηγούν στην εξόντωσή τους.

Η συχνότητα καταγραφής περιστατικών νεκρών αρκούδων από ανθρωπογενή αίτια στο νομό Καστοριάς είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας όπου το μεγάλο θηλαστικό αποτελεί σημαντικό δείκτη της φυσικής τους αξίας. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των αιτιών θανάτωσης της αρκούδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα.

ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου