• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Τεχνητό κρέας: η λύση του μέλλοντος;


Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης κάνει προβληματική την καλλιέργεια σιτηρών και σόγιας που προορίζονται για ζωοτροφές. Επίσης, πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από την εντατική εκτροφή ζώων, καθώς και έντονοι ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, 67 δισεκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν για τη διατροφή μας το έτος που διανύουμε, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) ως πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως τροφή.

Επιστήμονες σε Η.Π.Α., Σκανδιναβία και Ιαπωνία ήδη ασχολούνται με εργαστηριακές δοκιμές παραγωγής τεχνητού κρέατος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή χοιρινού κρέατος από το 2007.

Το τεχνητό κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν που δεν αποτελεί όμως μέρος του σώματος ενός ζώου. Τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών στο εργαστήριο. Τα δορυφορικά αυτά κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Το τεχνητό κρέας δεν πρέπει να συγχύζεται με τα υποκατάστατα κρέατος που είναι χορτοφαγικά προϊόντα που παράγονται από φυτική πρωτεΐνη.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι εύλογο ότι η έρευνα θα προχωρήσει από τους χοίρους στις αγελάδες και στα πρόβατα, δημιουργώντας από ένα μόνο κύτταρο την ίδια ποσότητα κρέατος που παράγεται από χιλιάδες ζώα. Θεωρείται ότι το θέμα της αποδοχής του καταναλωτικού κοινού θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ, δεδομένων των αναμφισβήτητων πλέον δυσμενών αποτελεσμάτων της εκτροφής ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι πλέον αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για ένα πιο ανθρώπινο και βιώσιμο σύστημα τροφής για το μέλλον» εξηγεί με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων Για Τα Ζώα.

Το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. πιστεύει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, παρ' όλα αυτά, υποστηρίζει τις προσπάθειες παραγωγής τεχνητού κρέατος, εφόσον δεν εμπεριέχουν τον βασανισμό των ζώων, και υπόσχονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν την εκτροφή ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα θα παράγει μια εναλλακτική λύση για την καταναλωτική αγορά, σώζοντας ταυτοχρόνως τις ζωές αμέτρητων ζώων.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

D.Angel είπε...

πέρασε αν θες να δεις το αποτελεσμα της βιοψιας κ να μου πεις αν γνωριζεις κάτι γι αυτό!
Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου