• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Παράνομο εμπόριο: ως πότε;


Μια συντονισμένη επιχείρηση της θηροφυλακής της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας σε τρία μαγαζιά πώλησης «ωδικών πτηνών» σε Μεταμόρφωση και Μαρούσι, έδωσε την ευκαιρία σε εκατό άγρια πουλιά να ξαναπετάξουν ελεύθερα: καρδερίνες, φλώροι, σκαρθάκια, φανέτα, λούγαρα αλλά και ξόβεργες και καπατσέδες (παγίδες) ήταν το παράνομο εμπόρευμα που κατασχέθηκε σε μια μόνο εξόρμηση.

Tα πουλάκια μεταφέρθηκαν στο Σταθμό Α΄Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ, μιας κι είχε ήδη βραδυάσει και ήταν πολύ πεινασμένα και ταλαιπωρημένα. Την επόμενη το πρωί απελευθερώθηκαν όλα, εκτός όσων έχουν κάποιο πρόβλημα, και τα οποία θα απελευθερωθούν μόλις είναι έτοιμα.

Σταγόνα στον ωκεανό της παρανομίας, με ιδιαίτερη όμως αξία μέσα στη γενική ατιμωρησία: στα συνοικιακά pet shop σπανίως δεν θα βρεί κανείς άγρια πουλιά και η νομοθεσία, που απαγορεύει την σύλληψη, πώληση και κατοχή τους είναι σαν να μην υπάρχει.

Τα δασαρχεία, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, κινητοποιούνται μόνο μετά από επίμονες οχλήσεις πολιτών ή ΜΚΟ. Στο Σχιστό κάθε Κυριακή επαναλαμβάνεται το ίδιο αίσχος, εν γνώσει όλων των αρμόδιων για την τήρηση του νόμου φορέων.

Χιλιάδες άγρια πουλιά αντί να κελαηδούν στα κλαριά των δέντρων περνούν τη σύντομη ζωή τους στριμωγμένα σε άθλια και βρώμικα κλουβιά, και η πολιτεία δεν έχει (ακόμη;) εκδηλώσει την πολιτική βούληση να βάλει ένα τέλος.

Γιατί δεν έχουν ίσως αντιληφθεί οι κατέχοντες υπεύθυνη θέση ότι η βιοποικιλότητα, στην οποία αφιερώθηκε το εκπνέον έτος, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά προσωποποιείται στις ταπεινές καρδερίνες και τα σκαρθάκια.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου