• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Και λύκαινα θύμα τροχαίου!

Μια νεαρή θηλυκή λύκαινα 2,5 ετών και βάρους 36 κιλών βρήκε ακαριαίο θάνατο στις 09:00 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου στον οδικό άξονα Αμυνταίου Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε άμεσα από διερχόμενους οδηγούς και έσπευσε στο σημείο. Σύμφωνα με την αναφορά της Ομάδας η κατάσταση του ζώου ήταν σοκαριστική, καθώς όταν κατέφθασαν στο σημείο το ζώο αιμορραγούσε και κατέληξε αμέσως μετά.

Η νεκρή λύκαινα μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Πρόκειται για το όγδοο περιστατικό νεκρού λύκου κατά το 2010, εξαιτίας ανθρωπογενούς αιτίας (4 τροχαία και 4 διαπιστωμένοι φόνοι). Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα αλλά σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας.

Σε χρονικό διάστημα δύο ημερών σημειώθηκαν ισάριθμα τροχαία ατυχήματα με θύματα μικρό αρκουδάκι και νεαρή λύκαινα, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε σημεία όπου επανειλημμένα έχουν συμβεί ατυχήματα.

Τα περιστατικά αυτά επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων σε οδικούς άξονες και σε σημεία όπου αποδεδειγμένα αποτελούν διαβάσεις πανίδας με στόχο την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας αλλά και την προστασία της πανίδας από τροχαία ατυχήματα.

Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της Ε.Ε.. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς.

Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου