• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Αυστηρότερες ρυθμίσεις για την προστασία του καρχαρία ζητά η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε πρόσφατα η IUCN επισημαίνει ότι οι καρχαρίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση και προειδοποιεί ότι τα «παραθυράκια» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπουν την παράνομη αλιεία για τα πτερύγιά τους.

Οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια της ράχης ζωντανών καρχαριών και τους ξαναρίχνουν στη θάλασσα όπου πεθαίνουν με φρικτούς πόνους.

Στην ΕΕ η αφαίρεση των πτερυγίων από τους καρχαρίες απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου χορηγούνται ειδικές άδειες στους αλιείς για την «αφαίρεση πτερυγίων από νεκρούς καρχαρίες επί τους σκάφους».

Όταν χορηγείται άδεια, το θεωρητικό βάρος των πτερυγίων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5 % του ζωντανού βάρους του αλιευθέντος καρχαρία.

Ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται και καταγράφονται πολλές παραβιάσεις.

«Η πρακτική αυτή δεν είναι βιώσιμη και θέτει πάρα πολλούς κινδύνους για τους καρχαρίες, την αλιεία, την ασφάλεια τροφίμων και τα θαλάσσια οικοσυστήματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της IUCN αναφερόμενη στην αφαίρεση πτερυγίων από τους καρχαρίες.

Παγκοσμίως οι καρχαρίες αλιεύονται για το κρέας τους, τα πτερύγιά τους και το λίπος τους, όμως τα πτερύγια είναι εκείνα που κοστολογούνται πολύ ακριβά.

Το κρέας του καρχαρία είναι σχετικά φθηνό και απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια της ράχης ζωντανών καρχαριών.

Τους πιάνουν, κρατούν τα κομμάτια κρέατος που κοστίζουν περισσότερο και τους ξαναπετούν στη θάλασσα όπου ψυχορραγούν.

Τα πτερύγια καρχαρία συγκαταλέγονται στα ακριβότερα θαλασσινά προϊόντα και έχουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, όπου η σούπα καρχαρία αποτελεί παραδοσιακό πιάτο.


ΑΠΟ ECONEWS

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου