Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε πρόσφατα η IUCN επισημαίνει ότι οι καρχαρίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση και προειδοποιεί ότι τα «παραθυράκια» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπουν την παράνομη αλιεία για τα πτερύγιά τους.
Οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια της ράχης ζωντανών καρχαριών και τους ξαναρίχνουν στη θάλασσα όπου πεθαίνουν με φρικτούς πόνους.
Στην ΕΕ η αφαίρεση των πτερυγίων από τους καρχαρίες απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου χορηγούνται ειδικές άδειες στους αλιείς για την «αφαίρεση πτερυγίων από νεκρούς καρχαρίες επί τους σκάφους».
Όταν χορηγείται άδεια, το θεωρητικό βάρος των πτερυγίων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5 % του ζωντανού βάρους του αλιευθέντος καρχαρία.
Ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται και καταγράφονται πολλές παραβιάσεις.
«Η πρακτική αυτή δεν είναι βιώσιμη και θέτει πάρα πολλούς κινδύνους για τους καρχαρίες, την αλιεία, την ασφάλεια τροφίμων και τα θαλάσσια οικοσυστήματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της IUCN αναφερόμενη στην αφαίρεση πτερυγίων από τους καρχαρίες.
Παγκοσμίως οι καρχαρίες αλιεύονται για το κρέας τους, τα πτερύγιά τους και το λίπος τους, όμως τα πτερύγια είναι εκείνα που κοστολογούνται πολύ ακριβά.
Το κρέας του καρχαρία είναι σχετικά φθηνό και απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια της ράχης ζωντανών καρχαριών.
Τους πιάνουν, κρατούν τα κομμάτια κρέατος που κοστίζουν περισσότερο και τους ξαναπετούν στη θάλασσα όπου ψυχορραγούν.
Τα πτερύγια καρχαρία συγκαταλέγονται στα ακριβότερα θαλασσινά προϊόντα και έχουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, όπου η σούπα καρχαρία αποτελεί παραδοσιακό πιάτο.
ΑΠΟ ECONEWS
0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δημοσίευση σχολίου