• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


H λαθροθηρία, που ασκείται οργανωμένα σε μικρά νησιά, όπως οι Στροφάδες που βρίσκονται 40 μίλια νότια της Ζακύνθου, αλλά και στις δασικές εκτάσεις του νησιού, έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων παρεμβάσεων, κατά καιρούς, καθώς πλήττει με τον πιο βίαιο τρόπο χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που έρχονται κάθε άνοιξη, από την Αφρική, στις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί και έχουν καταγγελθεί δεκάδες περιστατικά συστηματικής εξόντωσης τρυγονιών και άλλων αποδημητικών πτηνών, όχι μόνο στα Στροφάδια αλλά και στη Ζάκυνθο, από ασυνείδητους κυνηγούς, ενώ η άδεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού που παρέχεται από το υπουργείο Γεωργίας έχει συχνά καταγγελθεί στην Ευρώπη και διεθνώς.


Ωστόσο, για τον έλεγχο της λαθροθηρίας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου στη Ζάκυνθο μια πολύ σημαντική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής εταιρείας Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, όπως το Λιμεναρχείο και το Δασαρχείο, αλλά και εκπρόσωποι του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, οι οποίοι αντιτίθενται στην λαθροθηρία.


Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτροπή της λαθροθηρίας στα νησιά Στροφάδες και σε όλη την έκταση του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου που καλύπτει τις νότιες ακτές του νησιού, σε βάθος έως και πέντε χιλιόμετρα.


Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης, έχουν ήδη εγκατασταθεί θηροφύλακες στα Στροφάδια, ενώ περιπολεί στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή προσέγγισης λαθροκυνηγών με ιδιωτικά σκάφη.


Παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια περιπολιών από μεικτά κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν και αστυνομικοί, στους χώρους του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου. Επίσης, θα διενεργούνται έλεγχοι εκτός δασικών περιοχών, όπως επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι, όπου απαγορεύεται το κυνήγι.


Στο παρελθόν το κυνήγι ήταν ελεύθερο σε κάθε περιοχή, εκτός οικισμών και ειδικά στα νησιά Στροφάδες που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον κοσμοπολίτικων κύκλων.


Οι τελευταίοι αντιλαμβανόμενοι το κυνήγι ως σπορ, έφταναν έως εκεί με ακριβά σκάφη ή ελικόπτερα και αξιοποιούσαν την ευχέρεια που τους παρείχε η πολιτεία, να κυνηγήσουν ελεύθερα και να εξοντώνουν χιλιάδες τρυγόνια που ξεκουράζονταν στα Στροφάδια, μετά το μακρύ ταξίδι τους από το βόρεια Αφρική στη χώρα μας.

 ΑΠΟ NEWSBEAST

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου