• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πρόκειται για έναν αετό, ανοιχτού καστανού χρώματος με λευκά στίγματα στα φτερά.Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι  πλατιές και τετράγωνες φτερούγες, που τις κρατά  ελαφρά γυρισμένες προς τα κάτω όταν πετά, αντίθετα δηλαδή από τα άλλα αρπακτικά. Το άνοιγμα των φτερών του είναι 1,4 μέτρα , ζυγίζει 1,4 κιλά και έχει μήκος 64 εκατοστά.  Σήμα κατατεθέν για να τον αναγνωρίσει κανείς, εκτός από το σχήμα των φτερών του είναι και η φωνή του, μία χαρακτηριστική κραυγή που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου.
Ο κραυγαετός, όπως όλα τα αρπακτικά πουλιά είναι δείκτης υγείας και ισορροπίας των οικοσυστημάτων που ζει. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και τρέφεται με αδύναμα και άρρωστα ζώα, εξυγιαίνοντας και ισορροπώντας τα είδη των  οργανισμών με τα οποία τρέφεται.
Ζει σε δάση χαμηλού υψόμετρου, σε ξέφωτα, μικρά έλη και υγρά λιβάδια.
Οι πληθυσμοί του κραυγαετού μειώνονται πολύ γρήγορα σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ο ελληνικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 90 ζευγάρια. Αν και υπήρχε σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα τον 19ο αιώνα, σήμερα περιορίζεται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο μισός πληθυσμός του βρίσκεται στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς όπου δραστηριοποιείται το WWF εδώ και 25 χρόνια.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργείται κυρίως από την καταστροφή των δασών, την εντατική υλοτομία και την αποξήρανση των ελωδών εκτάσεων για καλλιέργειες. Αλλά και τα δηλητηριασμένα δολώματα και τα φυτοφάρμακα απειλούν το είδος του.
Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του δάσους της Δαδιάς, αν είναι διακριτικοί και τυχεροί, μπορεί να συναντήσουν ένα νεοσσό, το μοναδικό που γεννιέται από ένα ζευγάρι σε μία μικρή φωλιά πάνω στα δέντρα. Το χειμώνα θα μεταναστεύσει για την Ανατολική Αφρική. Το δάσος της Δαδιάς και γενικότερα ο Έβρος είναι μοναδικής σπουδαιότητας  περιοχή για τον κραυγαετό και για όλα τα αρπακτικά πουλιά για πολλούς και ποικίλους λόγους.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Καλη εβδομαδα να εχουμε απο αυριο και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

Δημοσίευση σχολίου