• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Από το 2009- όταν δέκα αρκούδες χάθηκαν σε τροχαία- ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, με στόχο τη μελέτη των προτύπων κίνησής τους σε σχέση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα-Κρυσταλλόπηγη».

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν στη διατύπωση προτάσεων για την αποτροπή του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.


Την άνοιξη του 2011, τη δεύτερη χρονιά της μελέτης, η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ολοκλήρωσε επιχείρηση σύλληψης αρκούδων στην περιοχή του Βογατσικού Καστοριάς και στο τμήμα της οδού όπου συνέβησαν τα περισσότερα ατυχήματα. Συνολικά σημάνθηκαν 5 αρκούδες.


Στις 4/5/2011, η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έπιασε ένα ενήλικο αρσενικό, βάρους 160 κιλών, στο οποίο «φόρεσε» έναν δορυφορικό πομπό-κολάρο, ο οποίος καταγράφει την κίνηση του ζώου κάθε μία ώρα. Ο αρκούδος ονομάστηκε χαϊδευτικά Θανάσης.


Μόλις 2 μέρες μετά τη σύλληψή του, ο Θανάσης κατόρθωσε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας περνώντας από τον ανεπαρκή προστατευτικό φράχτη. Μέχρι τις 23 Μαΐου, οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρακολουθούσαν καθημερινά τις κινήσεις του Θανάση, οπότε και ο δυνατός αρκούδος κατάφερε να βγάλει το κολάρο του (βλέπε χάρτη).
Το βράδυ της 25ης Μαΐου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία της περιοχής ότι άλλη μια αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Ρέμα Γκιώλη, κοντά στο Κωσταράζι του Νομού Καστοριάς. Φτάνοντας στο σημείο του ατυχήματος οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαπίστωσαν ότι τη δεύτερη φορά που προσπάθησε ο Θανάσης να διασχίσει το δρόμο, δε στάθηκε τόσο τυχερός.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 2ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα το 2011, και το 2ο στο ίδιο σημείο. Συνολικά μετράμε 16 νεκρές αρκούδες σε ισάριθμα τροχαία από το 2009 ως σήμερα.


Από την επιτόπια έρευνα της Ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαπιστώθηκε ότι οι αρκούδες στην περιοχή προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράχτη της οδού –που θα έπρεπε να προστατεύει οδηγούς και αρκούδες από τον κίνδυνο ατυχημάτων- σε περισσότερα από 30 σημεία!


Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παρακολούθησης των άλλων 4 αρκούδων στην περιοχή, προκύπτει ότι ήδη έχουν διασχίσει τον άξονα της Εγνατίας άλλες 6 φορές!


Το θέμα παραμένει, όσο κινδυνεύουν άνθρωποι και αρκούδες από την ανεπαρκή περίφραξη της οδού και την απουσία όσων προστατευτικών μέτρων έχει επανειλημμένα και επίσημα καταθέσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στις αρμόδιες Αρχές.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ NEWSBEAST

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου