• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ο Νέμο κινδυνεύει με εξαφάνιση

Η κλιματική αλλαγή έχει θέσει υπό εξαφάνιση το τροπικό ψάρι – κλόουν, καθώς φαίνεται πως χάνει την ακοή του εξαιτίας της αύξησης της οξύτητας των ωκεανών και της ανόδου της θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να αντιληφθεί τις απειλές για τη ζωή του, αφού κινείται σε ένα απειλητικό περιβάλλον γεμάτο καρχαρίες και μπαρακούντα.

Οι ωκεανοί γίνονται διαχρονικά πιο όξινοι, καθώς απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι σε νερά με αυξημένα οξύτητα τα ψάρια χάνουν την ικανότητά τους να μυρίζουν τον κίνδυνο, ενώ δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν ταίρι για αναπαραγωγή.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με μικρά «κλοουνόψαρα» που μεγάλωσαν σε δεξαμενές νερού με διαφορετικό βαθμό οξύτητας η κάθε μία. Ένα υποθαλάσσιο μεγάφωνο έβγαζε ήχους ανάλογους με αυτούς των ψαριών-θηρευτών.

Αποδείχτηκε ότι όσο αύξανε ο βαθμός οξύτητας των νερών (φτάνοντας σε επίπεδα που αναμένονται να επικρατήσουν στις θάλασσες έως το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής), τόσο περισσότερο το ψάρι δεν έδειχνε να ακούει τους απειλητικούς ήχους και δεν απομακρυνόταν από αυτούς, όπως θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες.

Οι ωκεανοί εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφήσει περίπου το μισό (142 δισεκατομμύρια τόνους) από το πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα που έχει εκλυθεί στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της Βιομηχανικής Εποχής.

Όπως είπε ο Σίμπσον, πολλά ψάρια δεν έχουν άλλη αίσθηση πλην της ακοής, συνεπώς, αν χάσουν κι αυτήν, θα κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.

Οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι έως το μέσον του αιώνα μας ο Νέμο και άλλα ψάρια θα έχουν ουσιαστικά απολέσει την ακοή τους, θέτουν το ερώτημα αν τα ψάρια θα μπορέσουν τελικά να προσαρμοστούν στο νέο πιο όξινο περιβάλλον και σχεδιάζουν πρόσθετα πειράματα στο μέλλον.

Η αύξηση της οξύτητας πλήττει ιδιαίτερα και τα κοράλλια, που αποτελούν επίκεντρο και πηγή ζωής για πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα. 
ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου