• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Οι γυπαετοί πετούν ξανά στην Κρήτη

Ελεύθεροι στα βουνά της Κρήτης πετούν ξανά οι γυπαετοί οι οποίοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια απειλούνταν με εξαφάνιση. Ο νεότερος γεννήθηκε πριν από λίγες μέρες στα Αστερούσια Ορη όπου οι γυπαετοί έφτιαξαν τις φωλιές τους ύστερα από 20 χρόνια απουσίας.

«Εδώ και λίγα χρόνια οι πληθυσμοί του γυπαετού αυξάνονται. Σήμερα ζουν στην Κρήτη έξι ζευγάρια και ελπίζουμε ότι σε δύο ή τρία χρόνια θα φτάσουμε τα 10, ένας αριθμός που είναι πολύ καλός για τα δεδομένα της Κρήτης», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς στην εφημερίδα Έθνος.

Το είδος σώθηκε όταν αντιμετωπίστηκαν οι αιτίες που το οδηγούσαν στην εξαφάνιση. Η βασικότερη ήταν η εχθρική αντιμετώπιση από τους κτηνοτρόφους του νησιού που πυροβολούσαν ή δηλητηρίαζαν τους γυπαετούς επειδή πίστευαν ότι επιτίθενται στα ζώα τους. «Κάναμε μία εκστρατεία ενημέρωσης και εξηγήσαμε στους κτηνοτρόφους ότι οι γυπαετοί τρώνε απομεινάρια της ελεύθερης βόσκησης και κόκαλα και δεν κάνουν επιθέσεις στα κοπάδια. Ευτυχώς οι εκκλήσεις μας εισακούστηκαν και τα περιστατικά δηλητηριάσεων και λαθροθηρίας σταμάτησαν», σημειώνει ο Μ.Μυλωνάς.

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν η έλλειψη τροφής η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα κοπάδια δεν βόσκουν πλέον ελεύθερα στη φύση αλλά είναι κλεισμένα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η σωτηρία του συγκεκριμένου είδους αετού οφείλεται στις προσπάθειες που έκαναν επί σειρά ετών οι επιστήμονες του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι ο πληθυσμός των γυπαετών μειωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΑΠΟ NEWSBEAST

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου