• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Καφέ φίλοι ήρθαν πάλι απ' τα παλιά.......

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την Πίνδο και τη Ροδόπη, έχουν εμφανιστεί καφέ αρκούδες στον Όλυμπο και στο όρος Βέρμιο, στην οροσειρά του Καρπενησίου αλλά και στην ορεινή Ναυπακτία, όπου οι αρκούδες ήταν εξαφανισμένες εδώ και 100 χρόνια. 
Αυτό ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση του Scandinavian Brown Bear Research Project.
Η ερευνητική ομάδα από τη Σκανδιναβία, που αποτελείται από επιστήμονες 10 χωρών του κόσμου και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ερευνητικό φορέα για την καφέ αρκούδα στην Ευρώπη, επισκέφτηκε τη χώρα μας από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου.
Ο δρ Andreas Zedrosser, ένας από τους βασικούς ερευνητές της ομάδας, δήλωσε ότι «το Scandinavian Brown Bear Research Project ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την ανάπτυξη των ενδεδειγμένων πρακτικών για την ορθή διαχείριση του πληθυσμού. Αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή και πολλών νέων επιστημόνων με ενδιαφέρον για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής».
Στις αρχές του αιώνα, η καφέ αρκούδα αποτελούσε απειλούμενο είδος στις σκανδιναβικές χώρες.
Σταδιακά, ο πληθυσμός ανέκαμψε τόσο πολύ με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στη συνύπαρξη των αρκούδων με τον άνθρωπο, αφού τα άγρια θηλαστικά προσέγγισαν κατοικημένες περιοχές προκαλώντας ζημιές κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές παραγωγές.
49 αρκούδες θύματα σε 9 χρόνια
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Αρκτούρου», τα τροχαία ατυχήματα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αρκούδα.
«Μέσα σε 9 χρόνια, 49 αρκούδες έχασαν τη ζωή τους σε δηλωμένα τροχαία ατυχήματα, στους κάθετους άξονες και κατά μήκος της Εγνατίας οδού αλλά και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο που διέρχεται από τις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης.
Εκεί όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας», όπως επισήμανε η Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
enet.gr

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου