• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Εξαιρετικά δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον του Διάβολου της Ταζμανίας, ο οποίος κυριολεκτικά εξαφανίζεται από προσώπου γης, λόγω μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μορφής καρκίνου του προσώπου. Οι επιστήμονες που εδώ και καιρό προσπαθούν να ανακόψουν τη μετάδοση της θανατηφόρας νόσου, είδαν με απόγνωση το τελευταίο τους «χαρτί» να καταστρέφεται, καθώς αποδείχθηκε ότι η θανάτωση των άρρωστων διαβόλων όχι μόνο δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα, αλλά μάλλον το επιτείνει. Οι πληθυσμοί του Μαρσιποφόρου έχουν μειωθεί κατά 60-90% τα τελευταία χρόνια και το εγχείρημα της διάσωσής τους δυστυχώς φαντάζει όλο και δυσκολότερο. Οι επιστήμονες προσπαθούν μέσω πειραμάτων ήδη από το 2004 να βρουν μια θεραπεία, δοκιμάζοντας ακόμα και την ευθανασία στα άρρωστα μαρσιποφόρα.
Η μεταδοτική φύση της ασθένειας όμως καθιστά την παρεμπόδιση της εξάπλωσής της πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, καθώς η μορφή αυτή του καρκίνου μεταδίδεται με το δάγκωμα, φαινόμενο καθημερινό μεταξύ των διαβόλων.
Η θνησιμότητα της ασθένειας αγγίζει το 100% και δυστυχώς, οι ρυθμοί μετάδοσής της είναι διαρκώς αυξανόμενη. . «Όσα μοντέλα κι αν χρησιμοποιήσαμε, είδαμε ότι για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, οι ρυθμοί θανάτωσης θα πρέπει να επιταχυνθούν τόσο που είναι αδύνατο στην πράξη», δηλώνει ο βιολόγος του πανεπιστημίου της Ταζμανίας Νικ Μπίτον, προσθέτοντας ότι μετά από αυτήν τη διαπίστωση οι μελέτες σταμάτησαν.

Όλες οι ελπίδες διάσωσης του διαβόλου της Ταζμανίας πλέον εναποτίθενται στη δημιουργία πληθυσμών ασφαλείας (σε ειδικά διαμορφωμένα πάρκα και ελεγχόμενους βιοτόπους), ή στην επιτυχία των προσπαθειών ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίζει την ασθένεια όγκων προσώπου των δαιμόνων (DFTD).

Το μόνο κατά κάποιον τρόπο αισιόδοξο μήνυμα είναι η επιβραδυμένη ταχύτητα που εμφανίζει η μετάδοση του καρκίνου στα ζώα εκείνα που ζουν στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας, με τους επιστήμονες να διατηρούν κάποιες επιφυλακτικές ελπίδες ότι ίσως οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να έχουν αναπτύξει κάποια μορφή γενετικής αντίστασης στην DFTD, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για μια θεραπεία.
ΖΟΥΓΚΛΑ.GR 

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου