• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Οι πεταλούδες, είναι τόσο αθώες όσο δείχνουν;

Ορισμένες από τις φαινομενικά αθώες πεταλούδες που θαυμάζουμε το καλοκαίρι έχουν στην πραγματικότητα σατανικές τακτικές επιβίωσης: Ξεγελούν τα μυρμήγκια ώστε να ανατρέφουν τα μικρά τους και να τα προσέχουν μάλιστα περισσότερο κι από την ίδια τη βασίλισσα της μυρμηγκοφωλιάς.

Οι προνύμφες της ευρωπαϊκής πεταλούδας Maculinea rebeli εκπέμπουν μια ουσία που μιμείται τη μυρωδιά μέσω της οποίας τα μυρμήγκια αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Μένουν έτσι μέσα στη μυρμηγκοφωλιά και όταν γίνουν κάμπιες αρχίζουν να ζητούν φαγητό όπως κάνουν και οι προνύμφες των μυρμηγκιών, αναφέρουν στο περιοδικό Science Βρετανοί ερευνητές.

Όμως οι νεογέννητες πεταλούδες δεν αρκούνται στα δωρεάν γεύματα. Παράγουν επίσης τους ίδιους ανεπαίσθητους ήχους που εκπέμπει η βασίλισσα των μυρμηγκιών, έτσι ώστε να διεκδικούν ειδικά προνόμια: Σε περίπτωση κινδύνου, τα μυρμήγκια εργάτες σπεύδουν να σώσουν τις προνύμφες της πεταλούδας αφήνοντας τα δικά τους μικρά σε δεύτερη προτεραιότητα.

Η ομάδα του Τζέρεμι Τόμας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε μάλιστα ότι, σε περίοδο έλλειψης τροφής, τα μυρμήγκια-τροφοί σκοτώνουν τις δικές τους προνύμφες για να τις ταΐσουν στις κάμπιες της πεταλούδας.

Στη φύση, η βασίλισσα των μυρμηγκιών και οι κάμπιες της M.rebeli ζουν σε διαφορετικούς χώρους της αποικίας και δεν συναντώνται ποτέ. Οι ερευνητές, όμως, προχώρησαν σε ένα ακόμα πείραμα για να διαπιστώσουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η απάτη των πεταλούδων:

Όταν τοποθέτησαν μια κάμπια και τέσσερις αληθινές βασίλισσες στον ίδιο θάλαμο, οι βασίλισσες αρχικά επιτέθηκαν στο παρείσακτο έντομο. Όμως τα μυρμήγκια εργάτες σύντομα παρενέβησαν στον καβγά, δαγκώνοντας τις πραγματικές βασίλισσές τους και αναγκάζοντάς τες να περιμένουν στη γωνία όση ώρα περιποιούνταν τη δόλια κάμπια.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου