• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ευαίσθητοι γίγαντες...!


Την ικανότητα των ελεφάντων να ξεχωρίζουν φίλους από εχθρούς ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος, αποκάλυψε μία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σέιντ Άντριους της Μεγάλης Βρετανίας.

Ελέφαντες στο εθνικό πάρκο της Κένυας ήταν σε θέση να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τα ρούχα αλλά και τη μυρωδιά των πολεμιστών της φυλής των Maasai, αλλά δεν ενοχλούνταν από την παρουσία των ντόπιων αγροτών.

Τα ευρήματα αυτά ίσως είναι η καλύτερη απόδειξη του ότι και άλλα ζώα, εκτός των ανθρώπων, μπορούν να κατατάξουν σε ομάδες μέλη άλλων ειδών. «Οι ελέφαντες μπορούν να ορίσουν ομάδες ανάλογα με το πόσο επικίνδυνες είναι για τους ίδιους», δήλωσε η Lucy Bates του πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους. «Μόνο οι άνθρωποι έχουν πιο ανεπτυγμένο και πολύπλοκο τρόπο αναγνώρισης ομάδων».

Η Bates και οι συνάδελφοί της τοποθέτησαν τρία δείγματα κόκκινων ενδυμάτων κοντά στους ελέφαντες. Ένα από αυτά ήταν καθαρό, ενώ τα άλλα δύο φορεμένα για πέντε μέρες από έναν άντρα της φυλής Maasai και έναν της φυλής Kamba. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των Maasai, οι νεαροί άντρες της φυλής κυνηγούν ελέφαντες προκειμένου να επιδείξουν την αντρεία τους. Παρά την απαγόρευση που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή η παράδοση εξακολουθεί να συνεχίζεται. Αντιθέτως, οι Kamba είναι μία φιλήσυχη φυλή αγροτών που δεν συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τα ζώα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ελέφαντες που συναντούσαν το κόκκινο ένδυμα που είχε φορεθεί από Maasai έφευγαν πολύ μακρύτερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνους που είχαν συναντήσει το ένδυμα ενός Kamba. Οι ελέφαντες επίσης, αντιδρούσαν πιο επιθετικά στη θέα του καθαρού κόκκινου υφάσματος.

Η Bates σημείωσε πως κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί σε φώκιες που ζουν στις ακτές του δυτικού Καναδά, οι οποίες είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τις ομάδες από φάλαινες που μπορούν να τις απειλήσουν, κρίνοντας από το τραγούδι τους. Παρόλα αυτά, τόνισε πως η ικανότητα των ελεφάντων είναι πιο ανεπτυγμένη, καθώς είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίζεις την ανθρώπινη μυρωδιά από το τραγούδι των φαλαινών.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου