• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μέχρι στιγμής, ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης για τα βιολογικά καλλυντικά δεν ισχύει στην Ε.Ε. (όπως για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό 2092/91). Κάθε πιστοποιητικός οργανισμός (ICEA-AIAB, CCPB, Ecocert, Soil Association, BDIH, Ecocontrol) εφαρμόζει τα δικά του πρότυπα, τα οποία μπορεί να είναι πιο αυστηρά ή πιο ελαστικά, ανάλογα με τις προδιαγραφές που ο συγκεκριμένος φορέας έχει θέσει. Ελληνική πιστοποίηση στον τομέα των καλλυντικών δεν υπάρχει προς το παρόν, συνεπώς αναζητήστε στη συσκευασία των προϊόντων το σήμα ενός από τους παραπάνω ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει κοινοτικό πρότυπο για τα καλλυντικά από βιολογικές πρώτες ύλες, αφενός για να προστατεύεται ο καταναλωτής, αφετέρου για να διαφοροποιηθούν από τα βιολογικά τρόφιμα», λέει ο κ. Κλεομένης Πολίτης, υπεύθυνος για την Ελλάδα του ιταλικού πιστοποιητικού οργανισμού ICEA. «Στην Ιταλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι πιστοποιητικοί οργανισμοί προσπάθησαν να περιγράψουν τις απαραίτητες προδιαγραφές των βιολογικών καλλυντικών με τη συνεργασία διάφορων φορέων - πανεπιστημίων, ιατρικών συλλόγων, καταναλωτών, παραγωγών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περαιτέρω συνεργασίες δημιούργησαν μια κοινή πιστοποίηση, αποδεκτή από τους μεγαλύτερους πιστοποιητικούς οργανισμούς, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο. Σε αυτή την ομάδα εργασίας δυστυχώς δεν υπήρξε ελληνικός φορέας, παρά το γεγονός ότι δήλωσαν παρούσες πολλές ελληνικές εταιρείες παραγωγής καλλυντικών».

«Η απουσία νομοθετικού πλαισίου επιτρέπει σε όποιον θέλει να βγάλει στην αγορά μια κρέμα ή ένα γαλάκτωμα καθαρισμού που να χρησιμοποιεί παραπλανητικά τη λέξη bio ως πρώτο συνθετικό», παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Παγανός, εισαγωγέας και έμπορος βιολογικών καλλυντικών. «Τα καταστήματα έχουν γεμίσει από ψευτοφυτικά προϊόντα περιποίησης, που στην ουσία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά. Δεν αρκούν απειροελάχιστες ποσότητες εκχυλίσματος χαμομηλιού και κάμποσες δόσεις «πράσινου» μάρκετινγκ για να χαρακτηριστεί ένα καλλυντικό οικολογικό. Από τη σύνθεσή του πρέπει να απουσιάζουν parabens, ορυκτέλαια, βαρέα μέταλλα, συνθετικά αρώματα, σιλικόνες, μόρια κολλαγόνου - ο κατάλογος είναι μακρύς».

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Αναζητήστε το σήμα του πιστοποιητικού οργανισμού στα καλλυντικά που φέρουν το χαρακτηρισμό «βιολογικά». Δεν αρκεί ένα και μόνο συστατικό προερχόμενο από φυτά βιολογικής καλλιέργειας για να θεωρηθεί ένα καλλυντικό προϊόν βιολογικό. Πρέπει να έχει υποβληθεί σε ελέγχους κατά την παραγωγική του διαδικασία, τους οποίους μόνο η πιστοποίηση διασφαλίζει.
Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα: στον κατάλογο των συστατικών, πρώτες αναφέρονται οι ουσίες που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Αν ένας κατασκευαστής διατείνεται ότι το σαμπουάν του είναι φτιαγμένο από βιολογική τσουκνίδα, αυτή πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Διαφορετικά, πιθανότατα πουλάει φύκια για... μεταξωτές κορδέλες. Αντίστοιχα, από τα συστατικά πρέπει να απουσιάζουν οι ένοχες τοξικές ουσίες.
Μην παραξενευτείτε αν δείτε ημερομηνία λήξης πάνω στη συσκευασία. Ο χρόνος ζωής των βιολογικών καλλυντικών είναι περιορισμένος, διότι δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Parabens (methyl, propyl, butyl και ethyl): Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδες, ενώ διερευνάται ο ρόλος τους στην ανάπτυξη καρκίνων του μαστού.
Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια (mineral oil, paraffin oil, liquidum paraffinum, petrolatum): Πετροχημικά παράγωγα με υψηλή τοξικότητα. Χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην κοσμητολογία λόγω του χαμηλού κόστους τους. Ορυκτέλαια τύπου βαζελίνης (petrolatum) προκαλούν πλην των άλλων προβλήματα στα φωτοευαίσθητα δέρματα, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ευθύνονται για εκτεταμένες ξηροδερμίες.
Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και προπυλενογλυκόλη (PG): Χρησιμοποιούνται ως ενυδατικοί παράγοντες και παρουσιάζουν υψηλή τοξικότητα.
Συνθετικά χρώματα: Χαρίζουν ωραία εμφάνιση στο καλλυντικό, κάνοντάς το πιο ευχάριστο στην όψη. Συνήθως περιέχουν βαρέα μέταλλα. Την παρουσία τους προδίδουν τα αρχικά FD&C ή D&C ακολουθούμενα από ένα χρώμα και έναν αριθμό. Θεωρούνται καρκινογόνα.
Συνθετικά αρώματα: Οι λέξεις fragrance και parfum κρύβουν από πίσω τους δεκάδες χημικά συστατικά, που δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Ο συνδυασμός τους ευθύνεται για πονοκεφάλους, ιλίγγους, δερματικούς ερεθισμούς, βήχα κ.ά. Μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις: τοξικές ουσίες που βλάπτουν τα νεφρά και μειώνουν τη γονιμότητα.
Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES): Τασιενεργά με απορρυπαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αφρού σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά, οδοντόκρεμες. Προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια, δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση, πιτυρίδα, αλλεργίες.
Σιλικόνη και παράγωγά της (Dimethicone, Cyclomethicone): Χρησιμοποιούνται στις ενυδατικές και αντιρυτιδικές κρέμες, για να συγκρατήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Δεν αποικοδομούνται από τον οργανισμό, δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και αποτελούν παράγοντα ερεθισμού.

Ευχαριστούμε το περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής.
Πληροφορηθείτε για τα οικολογικά προϊόντα εδώ.

6 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

δεν πιστευω στα ,,οικολογικα,, που κυκλοφορουν .... απλα θα σας πω το πιο οικολογικο πιλινγκ σωματος ........
πας σε μια παραλια.... καθεσε στην ακροθαλασια ( εκει που σκαει το κυμα) και περνεις αμμο και τριβεις ολο το σωμα σου .... το ξεπλυμα πανευκολο ..... βουτας στην θαλασσα και τελος :)))

τωρα τι οικολογικη λοσιον θα βαλεις μετα δεν το βρηκα ακομη ......
αυτα το καλοκαιρι .... το χειμωνα .... κλαφτα χαραλαμπε :Ρ

ΛΕΩΝ είπε...

@korinoskilo
Απορία: όταν κάνεις πίλινγκ και εκεί που δεν πρέπει....!!! πως βγάζεις την άμμο?

kakos lykos είπε...

Για αναζωογόνηση και ενυδάτωση του προσώπου μπορείς να κόψεις φλούδες ροδάκινου να ξαπλώσεις και να σκεπάσεις το πρόσωπό σου για λίγη ώρα με αυτές, αντί για ροδάκινο μπορείς να βάλεις φλούδες αγγουριού.
Το αγγούρι κάνει καλό και σε εγκαύματα.
:)

Korisnoskilo πίλινγκ στις παραλίες της Αττικής πάντως δεν προσφέρεται με τίποτα, αν υπήρχε μία πιθανότητα να γλυτώσουμε μολύνσεις, θα χαθεί και αυτή με αυτόν τον τρόπο :))))))))

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο καλό καλλυντικό που μπορώ να σκεφτώ για την πεθερά μου είναι : Η πίσσα και τα πούπουλα…

ΛΕΩΝ είπε...

@kakos lykos
Ερώτηση: Μπορείς μετά να τις φας κιόλας?
Και οικολογία και οικονομία!

@φίλε ανώνυμε
Επίσης προτείνω και το ολόσωμα θάψιμο στην άμμο....! Και αν την ξεχάσεις κανα δυο μήνες, δεν πειράζει, πειράζει?

korinoskilo είπε...

με προκαλεις λιονταριιιιιι ...... εκει κανεις γενικη αποτρυχοση και ειναι σαν να κανεις πιλινγκ. αντε το ειπα!

@λυκος .... ε τοτε να μην μπαινετε και στο νερο εκει :ρρρ
ελατε εδωωωωω :)

Δημοσίευση σχολίου