• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν να περιθάλπουν ζώα. Στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται η δέσμευση ανθρώπων προς τη φροντίδα των ζώων. Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών στις αξίες, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν σημαντική σημασία στο ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή τους. Αλλά ποια είναι τα οφέλη στον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου;

Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η ανταμοιβή είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η διασκέδαση και η συντροφιά.

Το χάϊδεμα ενός ζώου φέρνει ανακούφιση στο αφεντικό όπως και ανακούφιση από τις απαιτήσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, απομόνωση και αίσθημα αδυναμίας.

Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ποσοστό 58% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι συνάντησαν και απέκτησαν φίλους μέσω του ζώου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύεται η κοινωνική επαφή αν τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν μαζί τους ένα ζώο. Τα ζώα καταργούν τα εμπόδια.

Τα ζώα είναι κάτι περισσότερο από σύντροφοι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να ‘επιστρέψουν στα βασικά’, να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να ξαναποκτήσουν παραδοσιακές αξίες. Τα κατοικίδια είναι στενά συνδεδεμένα με τέτοιους στόχους. Έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι ποσοστό 91% των ιδιοκτητών αναφέρει πως αισθάνεται πολύ κοντά στα ζώα του, σχεδόν όσο κοντά αισθάνεται και με την οικογένειά του.

Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση σε παιδιά που έχουν ζώα. Τα παιδιά αυτά έχουν και περιορισμένες πιθανότητες για εγκληματική συμπεριφορά, αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να μεταχειρίζονται κάτι ευγενικά, τη συμπεριφορά των ζώων και το θάνατο. Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να διδάξουν στα παιδιά τους. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για κάποιον ΄άλλο εκτός από τον ευατό τους.

Τα ζώα μας χρησιμεύουν με πολλούς τρόπους-όχι μόνο για συντροφιά αλλά και για δουλειά ή θεραπεία.

Έχουν αποδειχτεί πολύτιμα σε πολλούς ρόλους. Χρησιμεύουν ως οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων. Σκυλιά βοηθάνε τους βοσκούς, άλογα τους ανθρώπους περιορισμένης κινητικότητας, ενώ οι γάτες βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ζώα συντροφιάς βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής φαίνεται αυξημένη η ανασφάλεια, τα αισθήματα απώλειας ελέγχου και αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μοναξιά και το στρες.

Η αντιμετώπιση του στρες έχει γίνει σημαντικός στόχος στην καθημερινότητά μας. Τα ζώα αποτελούν μια θεραπευτική διέξοδο στη μείωση του στρες. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτι όπου υπήρχε κάποιο ζώο, εμφανίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθήματα συμπόνιας σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς ζώο. Τα ζώα μπορεί να προσφέρουν ασφάλεια, να αποτελέσουν έμπιστο σύντροφο και πολύτιμη συντροφιά.

7 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

ειδα χτες το..... marley and me.... δειχνει ολα αυτα που λες με πολυ ωραιο τροπο ....... αν δεν το ειδατε προμηθευτιτε και χαρτομαντιλα ..... εγω βαλαντωσα !!!!

ΛΕΩΝ είπε...

@korinoskilo
Ξέρεις, ενώ μου αρέσουν οι ταινίες με ζώα, έχω μεγάλες επιφυλάξεις για το πως συμπεριφέρονται στα ζώα "ηθοποιούς" και νιώθω μερικές φορές τύψεις που τις παρακολουθώ!
Άσε που έχω ζήσει στο πετσί μου την απώλεια σκύλου και κάνω διάφορους συνειρμούς που... μου προκαλούν κατάθλιψη στο τέλος...!
Καλησπέρα στην Θεσ/νίκη.

korinoskilo είπε...

kai egw alla den mporw na mhn ta dw :/

kakos lykos είπε...

Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς την συντροφιά των ζώων.Από πολύ μικρή ηλικία είχα ζώα, μεγάλωσα με αυτά, ήταν η συντροφιά μου τα αδέλφια που δεν είχα, έτσι ήταν αδύνατον να μην τα λατρέψω.Πόση χαρά μας δίνουν με την αγάπη τους και πόση λύπη όταν πεθαίνουν. Τσαντίζομαι όταν βλέπω ταινίες που καταλήγουν με θάνατο ζώου, κλαίω σαν μωρό γιατί στην θέση τους βάζω δικό μου ζώο που έχει πεθάνει, και τότε ο πόνος και οι αναμνήσεις έρχονται πολύ έντονες στη θύμησή μου.

ΛΕΩΝ είπε...

@kakos lykos
Συμφωνώ μαζί σου. Αλήθεια,έχεις καταφέρει να βάλεις στην ίδια θέση, του ενός που έφυγε και σε σημάδεψε,το επόμενο ή κάποιο άλλο που αγαπάς? Δηλαδή θέλω να πω πως εγώ τη θέση του Μπιμπίκου, που δεν ήταν το πρώτο και βέβαια όχι το τελευταίο, την κρατώ άδεια...!
Καλό Βράδυ

BOUBOU είπε...

Δεν ξέρω πραγματικά τι θα έκανα χωρίς το Τσουκάκι μου. Είναι το άλλο μου μισό.
Και πίστεψε με δεν ξέρω τι θα απογίνω μόλις φύγει από κοντά μου. Είναι το πρώτο μου σκυλάκι και τον υπεραγαπώ...

kakos lykos είπε...

Αν εννοείς Λιονταρίνα ότι παίρνοντας κάποιο άλλο ζωάκι ξεχνώ αυτό που έφυγε, όχι η αγάπη που δείχνω και στο νέο είναι η ίδια, αλλά πάντα μου λείπουν πολύ και όσα έχουν πεθάνει, το κάθε ζώο εξάλλου είναι σαν τους ανθρώπους, έχει την δική του προσωπικότητα, είναι σαν να έχεις πολλά παιδιά το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο ο πόνος και η αγάπη είναι η ίδια.Μακάρι να ζούσαν όλα ακόμα, η θέση αυτών που πέθαναν μένει κενή, το νέο ζώο έχει και νέα θέση στη ψυχή μου.

Δημοσίευση σχολίου