• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Τελικά ποιος είναι ο δολοφόνος?


Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η θανάτωση δύο Καρχαριών «Προσκυνητών» που αλιεύθηκαν στις ακτές της Αττικής και της Νάξου και κατέληξαν παράνομα στις ελληνικές ιχθυόσκαλες. Ο ένας -μήκους 7,5μ- πιάστηκε στις 9 Μαρτίου ανοικτά των ακτών της Αττικής και ο άλλος -μήκους 3μ- μία εβδομάδα αργότερα στη θαλάσσια περιοχή της Νάξου. (Η φωτογραφία προέρχεται από το Αρχείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απειράνθου Νάξου)

Ο Καρχαρίας Cetorhinus maximus, γνωστός περισσότερο ως «Προσκυνητής», «Παπάς» ή -λανθασμένα- «Σαπουνάς», είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι του πλανήτη και το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Ο Προσκυνητής που αλιεύθηκε στις 16 Μαρτίου κατέληξε στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου όπου τεμαχίστηκε και πουλήθηκε, ενώ ο Προσκυνητής που αλιεύθηκε στις 9 Μαρτίου παραχωρήθηκε σε «αρμόδιο ερευνητικό ινστιτούτο». Παρά το γεγονός ότι οι συλλήψεις είναι συνήθως τυχαίες, τόσο η εκφόρτωση όσο και η εμπορία του είδους απαγορεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.

Η «Συμμαχία για τους Καρχαρίες», η οποία είναι διεθνής ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την προστασία των Καρχαριοειδών στις Ευρωπαϊκές θάλασσες, αποδοκίμασε έντονα την εκφόρτωση και εμπορία του σπάνιου και απειλούμενου αυτού είδους, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του μέσα από την άμεση και ουσιαστική εφαρμογή του Κοινοτικού Σχεδίου Δράσης για τους Καρχαρίες.

Θεωρείται είδος παγκοσμίως απειλούμενο και προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και τη Διεθνή Νομοθεσία (IUCN, CITES). Αν και ο «Προσκυνητής» συνήθως διαχειμάζει σε μεγάλα βάθη, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες ανεβαίνει σε ρηχότερες παράκτιες περιοχές όπου ελκύεται από την εποχική αφθονία των μικροσκοπικών οργανισμών του πλαγκτού με τους οποίους τρέφεται. Πρόκειται για είδος παντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού δεν διαθέτει καν δόντια.

Ο Διευθυντής της Οργάνωσης Shark Trust και ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας για τους Καρχαρίες»Ali Hood αναφέρει ότι «υπάρχουν ελάχιστα μέτρα προστασίας για τους Καρχαρίες στην Ευρώπη. Η εφαρμογή των υπαρχουσών νομοθετικών ρυθμίσεων και η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αλιέων, αποτελεί πλέον τη μοναδική μας ελπίδα στην προσπάθεια διάσωσης των κινδυνευόντων, τουλάχιστον, ειδών. Καταλαβαίνουμε ότι οι συλλήψεις δεν ήταν σκόπιμες. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι αλιείς ότι μπορούν και πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα σπανιότατα πλέον είδη, αλλά και να επιδιώκουν -στο μέτρο του δυνατού- την απελευθέρωσή τους σε περιπτώσεις τυχαίας σύλληψης. Εξίσου σημαντική σε περίπτωση εντοπισμού τους, είναι η άμεση αναφορά στα τοπικά Λιμεναρχεία, προκειμένου να εκδοθούν οδηγίες για την ενεργή αποφυγή του».

«Η επιβολή της υπάρχουσας νομοθεσίας καθώς και η συντονισμένη προσπάθεια πρόληψης μελλοντικών παραβάσεων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η δέσμευση των Ευρωπαϊκών χωρών στην διατήρηση των εναπομείναντων πληθυσμών καρχαριοειδών στις θάλασσές μας» σημειώνει η Υπεύθυνη Οργάνωσης της «Συμμαχίας για τους Καρχαρίες», Sonja Fordham και προσθέτει ότι «κάθε κίνητρο για τη θανάτωση Προσκυνητών –περιλαμβανομένου του κέρδους ή της δημοσιότητας- πρέπει να εκλείψει. Όσο συνεχίζουν να γίνονται εξαιρέσεις για τις τυχαίες συλλήψεις, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα «ατυχήματα» στο μέλλον - κάτι που ο ήδη αποδεκατισμένος πληθυσμός του είδους απλά δεν μπορεί να αντέξει».

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο Κοινοτικό Σχέδιο Δράσης για τους Καρχαρίες. Μεταξύ άλλων, το Σχέδιο δεσμεύει τις Ευρωπαϊκές Χώρες στην επιμόρφωση των Αλιέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα προγράμματα προστασίας των καρχαριοειδών και τα νέα περιοριστικά μέτρα αλιείας τους.

5 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Για την σύλληψη του προσκυνητή, είχα δει σχετικό ρεπορτάζ στις ειδήσεις και στον ηλεκτρονικό τύπο, όλο καμάρι ήταν που κατάφερε να πιάσει τέτοιο ψάρι.Σιγά μην το ελευθέρωνε,σιγά μην σκεφτόταν ότι είναι σπάνιο είδος και προστατεύεται, δικαιολογήθηκε ότι ήταν είδη νεκρό στα δίκτυα, σκεπτόταν τα 2000 ευρώ που θα πιανε.Τα είδαν σαν καλή ψαριά και στις 2 περιπτώσεις, που μεταφράζεται σε πολύ χρήμα. Τι κι αν ο θαλάσσιος αυτός γίγαντας είναι άκακος, οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ.

kakos lykos είπε...

Ορθογραφική διόρθωση: εκεί που γράφω:"είδη νεκρό" έλεος, με την βιασύνη μου σε στράβωσα, "ήδη νεκρό" ήθελα να γράψω :)

Καλημέρα :)

korinoskilo είπε...

ε ναι ..... τους ,,κακους,, πρεπει να τους φονευουμε!!!! :/


καλημερες κοριτσι

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ "ΧΑΛΑΡΑ" είπε...

Ο άνθρωπος από την ημέρα που γεννιέται διδάσκετε και γαλουχείται με μια μόνο σκέψη. Το πώς θα κατακτήσει τον κόσμο. Βλέπεις αγαπητέ λέων ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα πάνω στην Γη που πιστεύει στην μετά το θάνατο ζωή, οπότε σκέφτεται ότι την επόμενη φορά ίσως πετύχει να γίνει άρχον του πλανήτη. Κατά συνέπεια όλα τα άλλα πλάσματα κατά τον άνθρωπο πάντοτε δεν έχουν δικαιώματα πάνω στον πλανήτη. Αν έχεις μάλιστα παρακολουθήσει κάποιες από τις εκπομπές που παρουσιάζουν άγρια ζώα, ο μεταφραστής πάντοτε προφέρει την λέξη «ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ», επειδή απλά το εκάστοτε ζώο θέλει να φάει. Ενώ οι άνθρωποι που σφάζουν εκατομμύρια ζώα το λεπτό, δεν είναι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, απλά καλοφαγάδες…
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ.

ΛΕΩΝ είπε...

@kakow lykos
Αυτό που καμαρώνουν στις φωτο πάνω από πτώματα με κάνει έξαλλη!

@korinoskilo
Τους φονιάδες.... ποιός θα τους φονεύσει?

@ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ
Ενδιαφέρουσα η άποψή σου για τον λόγο που ο άνθρωπος φέρεται έτσι!
Αυτό με την λέξη "δολοφόνος" με κτυπάει και μένα στα νεύρα!

Καλημέρα σε όλους!

Δημοσίευση σχολίου