• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Απολιθώματα τεραστίων πιράνχα....!


Τα πιράνχα είναι σήμερα αρκούντως τρομακτικά παρά το μικρό μέγεθός τους. Τι να πει κανείς όμως για τα τεράστια μεγα-πιράνχα μήκους ενός μέτρου, δηλαδή περίπου τετραπλάσια από τα σημερινά, που ομάδα Αμερικανών, Αργεντινών και Βενεζουελανών ερευνητών ανακάλυψαν στη βορειοανατολική Αργεντινή.
Ανέκαθεν οι επιστήμονες προβληματίζονταν πώς τα πιράνχα, τα μυθικά αυτά ψάρια του γλυκού νερού, απέκτησαν τα κοφτερά δόντια με το φονικό δάγκωμά τους. Η ανακάλυψη τώρα ενός απολιθώματος, ηλικίας 8 – 10 εκατ. ετών, που ανήκε σε ένα μεταβατικό είδος ψαριού («πάκους») έρχεται να φωτίζει το ζήτημα της εξέλιξης των πιράνχα.

Το απολίθωμα, που επιστημονικά ονομάστηκε “Megapiranha paranensis”, ενός άγνωστου μέχρι τώρα ψαριού, έρχεται να γεφυρώσει το εξελικτικό χάσμα ανάμεσα στα σημερινά σαρκοβόρα πιράνχα και στους φυτοφάγους «ξαδέλφους» τους του παρελθόντος.

Ενώ τα σημερινά πιράνχα έχουν μόνο μια σειρά από τριγωνικά κοφτερά σαν ξυράφι δόντια, οι φυτοφάγοι συγγενείς τους («πάκους») έχουν δύο σειρές τετραγωνικά δόντια, που πιθανότατα χρησίμευαν για την κατεργασία των φυτών και σπόρων μέσα στο νερό.

Στα μεγαπιράνχα, όπως ανακαλύφθηκε, υπήρχε μια ενδιάμεση λύση: Μια μόνο σειρά δοντιών σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ, καθώς οι δύο σειρές των «πάκους» είχαν συμπιεστεί για να σχηματίσουν μια και μοναδική σειρά δοντιών.

Με άλλα λόγια, τα μεγα-πιράνχα αποτέλεσαν ένα ενδιάμεσο βήμα στην μακρά εξελικτική πορεία, που είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό χαρακτηριστικό και ολέθριο δάγκωμα των πιράνχα από μόνο μια σειρά δοντιών. Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς έτρωγε το μήκους ενός μέτρου μεγα-πιράνχα, το πιθανότερο είναι ότι είχε μια μικτή δίαιτα, δηλαδή έτρωγε λίγα απ’ όλα…

Πάντως, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι ιστορίες για πιράνχα που έφαγαν ολόκληρους ανθρώπους είναι μυθικές, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτων ανθρώπων από επιθέσεις πιράνχα. Τα ψάρια αυτά προτιμούν να τρώνε άλλα μικρά ψάρια και σκουλήκια. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνίσταται μια βουτιά στους ποταμούς της Νότιας Αμερικής!

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

korinoskilo είπε...

σκεφτομαι ποιον θα ηθελα να δαγκωσουν:ρρρρ

ΛΕΩΝ είπε...

Έλα...περιμένω τη λίστα ....χαχαχαχχχα!
Φιλιά

Δημοσίευση σχολίου