• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οι κατοικίδιες γάτες ξέρουν πώς να χειρίζονται τα αφεντικά τους για να τους αποσπούν μεζέδες: έχουν μάθει να εμπλουτίζουν το γουργούρισμά τους με ήχους υψηλής συχνότητας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ευαισθησία στο κλάμα των μωρών.

Το γουργούρισμα των αιλουροειδών, ένας ήχος χαμηλής συχνότητας γύρω στα 27 Hertz, εκφράζει συνήθως ικανοποίηση, όταν για παράδειγμα κάποιος τα χαϊδεύει. Οι γάτες επίσης γουργουρίζουν όταν αναρρώνουν από ασθένειες και τραύματα, ίσως για να ζητήσουν βοήθεια ή για να καθησυχάσουν τους εαυτούς τους.

Γουργουρίζουν όμως και όταν πεινάνε, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ στην επιθεώρηση Current Biolοgy.

Όπως εξηγεί η ειδησεογραφική υπηρεσία του περιοδικού Science, η συμπεριφορική ψυχολόγος Κάρεν ΜακΚομπ είχε την έμπνευση να ξεκινήσει την έρευνα όταν ο γάτος της ο Πέπο άρχισε να την ξυπνάει κάθε πρωί με ένα ενοχλητικό γουργούρισμα το οποίο απλά δεν μπορούσε να αγνοήσει. Ήταν προφανές ότι ο Πέπε ζητούσε κέρασμα.

Για να μελετήσει το φαινόμενο, η ΜακΚομπ ζήτησε από 10 ιδιοκτήτες γάτων να ηχογραφήσουν το γουργούρισμα των κατοικίδιών τους όταν τις χάιδευαν και όταν ήταν ξεκάθαρο ότι πεινούσαν. Πενήντα εθελοντές, από τους οποίους πολλοί δεν είχαν καμία εμπειρία με γάτες, κλήθηκαν στη συνέχεια να αξιολογήσουν πόσο επείγον ακουγόταν κάθε ηχογραφημένο γουργούρισμα.

Το 75% των εθελοντών αναγνώρισαν με ευκολία τα πεινασμένα γουργουρίσματα.

Η ακουστική ανάλυση αποκάλυψε ότι όταν οι γάτες πεινάνε εμπλουτίζουν το υπόκωφο γουργούρισμά τους με μια κραυγή υψηλής συχνότητας που παραπέμπει σε ανθρώπινο μωρό. Όταν αυτός ο ήχος αφαιρέθηκε από τις ηχογραφήσεις, τα γουργουρίσματα γινόταν λιγότερο ενοχλητικά και επείγοντα.

Η Δρ ΜακΚομπ διαπίστωσε μάλιστα ότι, μεταξύ όλων των γάτων της μελέτης, ο Πέπε ήταν ο καλύτερα εκπαιδευμένος στο να απαιτεί κεράσματα.

3 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Ο γάτος μου πάντως γουργούριζε μόνο την ώρα που τον χάιδευα, όταν του έβαζα φαγητό στο πιατάκι του δεν γουργούριζε, αλλά σηκωνόταν στα δυο του πόδια, έπαιρνε αγκαλιά το πόδι μου και έτριβε το κεφαλάκι του πάνω στο γόνατό μου, σαν να μου έλεγε ευχαριστώ.Αλλά δεν τον είχα αφήσει ποτέ πεινασμένο, για να δω αν θα γίνει απαιτητικός ή γκρινιάρης για το φαγητό.

:)

korinoskilo είπε...

αδικα τις λενε γατες?:ρ

ΛΕΩΝ είπε...

Ο δικός μου Λύκαινα νιαουρίζει έντονα όταν θέλει φαγητό....δεν μου μοιάζει με κλάμα μωρού πάντως!
Καλησπέρα

Χαχαχαχαχαχα....σωστόοοοο!
Φιλάκια Έλενα

Δημοσίευση σχολίου