• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Σταλαγματιά και...μυστήριο!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες, οι σταγόνες της βροχής δεν συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα τους διαφοροποιείται λόγω της αντίστασης του αέρα.

Η ποικιλία μεγέθους και σχημάτων που έχουν οι σταγόνες της βροχής ανέκαθεν αποτελούσε ένα μυστήριο για τους φυσικούς. Τώρα, για πρώτη φορά, Γάλλοι ερευνητές, βιντεοσκοπώντας με κάμερες υψηλής ταχύτητας (λήψη 1.000 εικόνων ανά δευτερόλεπτο) μια σταγόνα την ώρα που έπεφτε, κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά της και να εξηγήσουν γιατί παράγεται όλη αυτή η ποικιλομορφία -που πιθανότατα δεν συνειδητοποιούμε, καθώς τρέχουμε να προφυλαχτούμε την ώρα της βροχής!

Το 1904, για πρώτη φορά, οι φυσικοί ανακάλυψαν ότι οι σταγόνες έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν -και οι μαθητές διδάσκονταν στα σχολεία- ότι καθώς πέφτουν από τα σύννεφα προς τη γη, οι σταγόνες συγκρούονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται σταγόνες κάθε είδους σχήματος και μεγέθους. Όμως οι Γάλλοι επιστήμονες, κινηματογραφώντας και μελετώντας την πτώση μιας μεμονωμένης σταγόνας διαμέτρου περίπου έξι χιλιοστών, διαπίστωσαν ότι κάτι άλλο συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Όπως είπαν, αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, σπάνια οι σταγόνες συγκρούονται μεταξύ τους όταν πέφτουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αρχικά μέσα στα σύννεφα, αλλά όχι όταν πια αρχίσει να βρέχει. Το πιθανότερο είναι ότι οι σταγόνες της βροχής θα φτάσουν στο έδαφος, χωρίς να έχουν έρθει καν σε επαφή με άλλες σταγόνες.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, καθώς μια σταγόνα πέφτει, η αντίσταση του αέρα που συναντά, την αναγκάζει να παραμορφωθεί (εξ ου και τα διαφορετικά σχήματα) και τελικά να διασπαστεί σε επιμέρους μικρότερα κομμάτια.

Συνήθως μια μεγάλη σφαιρική σταγόνα βαθμιαία γίνεται όλο και πιο πεπλατυσμένη και λεπτή, ώσπου σπάει σε μικρότερες σταγόνες, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου. Αυτό εξηγεί γιατί σπάνια στο έδαφος φθάνουν πραγματικά μεγάλες σταγόνες.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον φυσικό Εμανουέλ Βιλερμό του πανεπιστημίου της Μασσαλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής «Nature Physics», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ. Έντουαν Ο'Κόνορ από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, ο οποίος ειδικεύεται στην μελέτη των σύννεφων, σχολίασε ότι η γαλλική μελέτη, αν και διαφωτιστική, περιγράφει κάτι που συμβαίνει κυρίως όταν βρέχει δυνατά οπότε οι σταγόνες είναι χοντρές και βαριές, αλλά όχι όταν υπάρχει ψιλόβροχο, οπότε οι σταγόνες είναι ελαφριές και μικρές.

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Matriga είπε...

Καλή σου μέρα! Τι όμορφο blog! Τόσο καιρό δεν σε παρακολουθούσα και έχανα... Ευχαριστώ για το σχόλιο και την ένταξη του blog μου σ' αυτά που παρακολουθείς. Να είσαι καλά :)

korinoskilo είπε...

σταλιαααααα σταλιααα και αχορταγαααα

πανεμορφη φωτο... οπως ολες με σταλες νερου :)

evelina είπε...

καλημέρα...πανέμορφη η ανάρτηση σου και η φωτό που έβαλες ,είναι τόσο ζωντανή!!!όπως και νάχει όμως παραμορφωμένες η μη ,μικρές η μεγάλες οι στάλες τις βροχής,εγώ τις λατρεύω...τι καλά να έβρεχε τώρα!!!!(την φωτό σου την έκλεψα χαχα)

ΛΕΩΝ είπε...

Καλώς τη Ματρίγκα,
ευχαριστώ.......που περνάς!

Ναι, ήταν από τις πρώτες φωτό που με εντυπωσίασαν όταν πρωτοβγήκαν οι φωτο υψηλής ανάλυσης κ ταχύτητας!
Φιλί Λενάκι

Εβελίνα
καλά έκανες....μακάρι όντως να έριχνε μια δυνατή βροχή!

Δημοσίευση σχολίου