• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Πολλά εμπόδια συναντούν στα μέσα μεταφοράς και στα ξενοδοχεία όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τον σκύλο τους.
«Με την Ήρα πάμε παντού μαζί! Μία φορά την άφησα σε ξενοδοχείο σκύλων αλλά όταν την πήρα ήταν μελαγχολική. Έκτοτε δεν το δοκίμασα ξανά, όχι γιατί δεν υπάρχουν καλά ξενοδοχεία αλλά γιατί κατάλαβα ότι ο χρόνος που περνάω μαζί της το καλοκαίρι είναι πολύ πιο ουσιαστικός και απολαυστικός σε σύγκριση με τον χειμώνα, που οι γρήγοροι ρυθμοί δεν με αφήνουν να τη χαρώ», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος.

Η τρίχρονη Ήρα, ράτσας μπιγκλ, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών του 25χρονου Γιάννη Παναγιωτακόπουλου. Ο ίδιος και οι φίλοι του περνούν ατέλειωτες ώρες παίζοντας μαζί της στην παραλία, πηγαίνοντάς τη βόλτες και βάζοντάς τη να κυνηγάει το αγαπημένο της μπαλάκι στην άμμο. «Στην Ήρα δεν αρέσει καθόλου να μπαίνει στο νερό. Η πιο όμορφη στιγμή ήταν πέρυσι το καλοκαίρι όταν εγώ μέσα από τη θάλασσα της έκανα χαρές και τη φώνάζα προς το μέρος μου. Δεν κρατήθηκε πολύ, χωρίς να υπολογίσει τον φόβο της άρχισε να τρέχει καταπάνω μου και αναγκαστικά κολύμπησε μέχρι να με φτάσει».

Οι διακοπές με τους τετράποδους φίλους είναι μία απόφαση που εκτός από χαρούμενες στιγμές κρύβει ευθύνες και πολλές δυσκολίες. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, η νομοθεσία για τη συνοδεία ζώων σε ξενοδοχεία, παραλίες και μέσα μεταφοράς αφενός δεν είναι συγκεκριμένη αφετέρου έχει να ανανεωθεί από την εποχή του Μεταξά. Καλό θα ήταν λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει μαζί με τον σκύλο του, να έχει μιλήσει νωρίτερα με τον ξενοδόχο του και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να είναι ενήμερος για το τι ακριβώς ισχύει και σίγουρος ώστε να μη γίνει ανεπιθύμητος ο μικρός του φίλος. «Το μυστικό για τον ιδιοκτήτη είναι να ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα που εκπέμπει το ζώο. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει να το πιέσει να κάνει πράγματα που δεν αντέχει και θα ξέρει ανά πάσα στιγμή τι χρειάζεται», λέει ο κ. Αντρέας Σινιγάλιας, ιδιοκτήτης του εκτροφείου σκύλων «De Τatouage kennel». Σύμφωνα με τον εκτροφέα, για να εξελιχθούν όλα ομαλά στις διακοπές, ο ιδιοκτήτης οφείλει να έχει προετοιμάσει το έδαφος και τις συνθήκες. «Οι διατροφικές συνήθειες ενός σκύλου δεν θα πρέπει να αλλάζουν σε περίοδο διακοπών παρά μόνο σε ιατρικές περιπτώσεις. Επιπλέον, καλό είναι να φροντίζουμε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο νερό, που δεν θα πρέπει να πίνει όμως ενώ είναι λαχανιασμένος. Επίσης, να κάθεται στη σκιά όταν δεν κινείται».

Οι κίνδυνοι
Την προσοχή των ιδιοκτητών εφιστά ο κ. Σινιγάλιας και στους κινδύνους που διατρέχει ένας σκύλος όταν το αφεντικό του τον αφήνει ελεύθερο και δεν βλέπει τι τρώει. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, να μη φάει φόλα ή κάτι μολυσμένο. Το λουρί μειώνει κατά πολύ τέτοιες πιθανότητες», λέει.

Αναγκαία ωστόσο για την ασφάλεια και τη μετακίνηση ενός σκύλου χρίζεται, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή και ιδιοκτήτη πάρκου κουταβιών στο Μαρούσι κ. Στέφανο Μυλωνά, η εξοικείωσή του με το κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα χρειαστεί σε όλα σχεδόν τα μεταφορικά μέσα ακόμα και στα ξενοδοχεία. «Εάν κάποιος ταξιδεύει για πρώτη φορά με τον σκύλο του, θα πρέπει να τον αφήσει νηστικό από την προηγούμενη μέρα ώστε να διαπιστώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τυχόν ενοχλήσεις.

Παράλληλα, το τετράποδο δεν θα πρέπει να μείνει σε κλειστούς ή εκτεθειμένους στον ήλιο χώρους».

Οι «κώδικες ταξιδιωτικής συμπεριφοράς» είναι κάτι που τα σκυλιά μπορούν να μάθουν αρχικά με τα αφεντικά τους και στη συνέχεια παρακολουθώντας μαθήματα υπακοής από κάποιον ειδικό.

«Για να είναι ήρεμο ένα ζώο και να μην ενοχλεί, πρέπει να εκπαιδευτεί. Καλό θα ήταν η εκπαίδευση αυτή να αρχίσει λίγους μήνες πριν, δηλαδή από τον χειμώνα, εάν θέλουμε να το πάρουμε μαζί μας στις καλοκαιρινές διακοπές», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς και επισημαίνει ότι η καταλληλότερη ηλικία για την εκπαίδευση είναι αυτή των δέκα μηνών.

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

D.Angel είπε...

Πολύ δύσκολες οι διακοπές με τα φιλαράκια μας!Γι αυτό κι εμείς φεύγουμε ένας ένας με δόσεις!
Φιλιά πολλάααα

ΛΕΩΝ είπε...

Υπάρχουν και λύσεις....όχι παντού αλλά να το ψάξεις κάτι θα βρεις Αγγελική για να καταφέρετε να πάμε όλοι μαζί διακοπές!
Τα φιλιά μου

Δημοσίευση σχολίου