• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Λίγες μέρες πριν, η Τροχαία Γρεβενών ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να εξετάσει ένα νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας στο ΔΔ Τρικουκιάς Γρεβενών. Ένας κυνηγός είχε εντοπίσει και είχε ειδοποιήσει την Τροχαία για μια αρκούδα η οποία βρέθηκε πνιγμένη σε μία δεξαμενή άρδευσης. Την Παρασκευή 18.09, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ διαπίστωσε δυστυχώς πως η άτυχη θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 20 ετών, είχε πράγματι πεθάνει από πνιγμό όταν στην προσπάθειά της να πιει νερό από την δεξαμενή, αφού πρώτα είχε «γευματίσει» σε παρακείμενη καλλιέργεια ηλίανθων, έπεσε μέσα και παγιδεύτηκε.

Τα σημάδια από τα νύχια της αρκούδας στο περιμετρικό τοιχίο της δεξαμενής δείχνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ζώου να βρει διέξοδο. Δυστυχώς όμως το μεγάλο βάθος της δεξαμενής αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή του άτυχου ζώου το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο μη καταφέρνοντας να υπερπηδήσει το τοιχίο και να απεγκλωβιστεί. Χρειάστηκε μάλιστα η βοήθεια της πυροσβεστικής του ν. Γρεβενών προκειμένου να ανελκυστεί η αρκούδα για να γίνει νεκροψία και ταφή.

Δυστυχώς, όπως λένε οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δεν είναι η πρώτη φορά μου συμβαίνει ανάλογο περιστατικό. Οι δεξαμενές άρδευσης μετατρέπονται συχνά σε παγίδες θανάτου όχι μόνο για την αρκούδα αλλά και για άλλα ζώα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει να καλύπτονται οι δεξαμενές αυτές με συρματόπλεγμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ζώων.

Η περιοχή στην οποία συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι περιοχή επαναποίκησης της αρκούδας και η είδηση αυτή ανησύχησε τους βιολόγους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σχετικά με την μελλοντική επιβίωση του είδους στην περιοχή. Μάλιστα, μόλις δύο μήνες πριν, κοντά στην Δεσκάτη, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκε και για ένα ακόμα περιστατικό με θύμα αρκούδα σε τροχαίο στην Παλιά Εθνική Οδό Καλαμπάκας Γρεβενών. Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είχαν εντοπίσει τότε μόνο κάποιες κηλίδες αίματος χωρίς να καταφέρουν να εντοπίσουν το ίδιο το ζώο, ενώ κάθε πρόταση για τοποθέτηση ειδικής σήμανσης η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς πως πρόκειται για βιότοπο αρκούδας, πέφτει στο κενό.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης η οποία έσπευσε και στα δύο αυτά περιστατικά, λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE EX-TRA, του οποίου κεντρικός στόχος αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ομαλή συνύπαρξή των μεγάλων σαρκοφάγων με τον άνθρωπο.

4 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

elis.pandora. είπε...

τι να πω?
Χάθηκε μιά αρκούδα χάθηκε ακόμα ένα δάσος...κρίμα

D.Angel είπε...

Τι κρίμα!
Καλησπέρα λιονταράκι!

greekbox είπε...

Βλέπετε λοιπόν πώς κατασκευές που υπηρετούν τον άνθρωπο, γίνονται επιζήμιες για άλλα είδη?
Αν δεν λαμβάνουμε τα μέτρα μας, αν δεν είμαστε ενσυνείδητοι και δεν σεβόμαστε το περιβάλλον, μπορούμε να περιμένουμε καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας?
Αν δεν έχουμε συναίσθηση του τι σημαίνει περιβάλλον, και δεν έχουμε ισορροπήσει μέσα σε αυτό, τότε ακόμα χειρότερους κυβερνήτες να περιμένουμε, από αυτούς που τώρα αλαζονικά μας διαφεντεύουν.

Γιατί εμείς με την -επιζήμια για μας πια- απερισκεψία μας, θα τους το επιτρέπουμε.

ΛΕΩΝ είπε...

Έλλη ναι και με φρικτό τρόπο!

Κρίμα Αγγελική μου, και προσπάθησε να βγει έξω, πρόσεξες τα ίχνη από τα νύχια της?

Greek box
Καλώς όρισες και συμφωνώ 100% με τις απόψεις σου! Σ ευχαριστώ που πέρασες!

Δημοσίευση σχολίου