• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ο πλούσιος βυθός των βόρειων Κυκλάδων πρέπει να προστατευτεί από τις μηχανότρατες με τη θεσμοθέτηση θαλάσσιου καταφυγίου, ζητά η Greenpeace μετά την αποστολή του θρυλικού πλοίου Rainbow Warrior στην περιοχή. Με την πρόταση συμφώνησαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα της Greenpeace και της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου επανέρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή.

Στη έκθεση της οργάνωσης, με τίτλο «Βόρειες Κυκλάδες- Καταφύγιο ζωής», αποτυπώνονται εκτεταμένα, αχαρτογράφητα μέχρι σήμερα λιβάδια ποσειδωνίας στη Ρήνεια, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Η ποσειδωνία είναι το φύκι που σχηματίζει τους γνωστούς καφέ σωρούς όταν ξεβράζεται στην παραλία. Τα λιβάδια που σχηματίζει στο βυθό είναι γνωστά για την υψηλή τους βιοποικιλότητα και προστατεύονται από τον Μεσογειακό Κανονισμό για την Αλιεία.

Το υπουργείο έχει υποσχεθεί να υποβάλει για έγκριση τους χάρτες των λιβαδιών που έχει καταθέσει η Greenpeace.

Η νέα αποστολή του Rainbow Warrior φωτογράφισε για πρώτη φορά και την καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία στο νησί της Ρήνειας, καθώς επίσης στην Τήνο και τη Μύκονο.

Οι δύτες κατέγραψαν επίσης κοραλλινογενείς βιοκοινωνίες σε διάφορα σημεία του καταφυγίου, οι οποίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί και απειλούνται από τις μηχανότρατες.

«Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίας, και τονίζουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» είπε η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνοι της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

Τελικός προορισμός της αποστολής ήταν η Γυάρος, γύρω από την οποία η Greenpeace, οι επιστήμονες αλλά και οι ίδιοι οι αλιείς της περιοχής ζητούν να δημιουργηθεί ζώνη απόλυτης προστασίας.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Σπύρος Κουβέλης δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποχρέωσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή του Μεσογειακόύ Κανονισμού για την Αλιεία στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων και στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην υπόλοιπη χώρα. Ευελπιστούμε δε στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τη θάλασσα».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επίσης ζήτησε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι οι αλιείς αποφασίζουν να δράσουν και να προστατεύσουν τον τόπο τους. Το λιγότερο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να εισακούσει το κάλεσμά τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο».

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου