• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μπορεί τα λιοντάρια να θεωρούνται οι «βασιλιάδες» της ζούγκλας, είναι όμως οι τίγρεις αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα μεγάλα αιλουροειδή ζώα (λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ιαγουάρους), αναλογικά με το μέγεθος του σώματος του καθενός. Η συγκριτική έρευνα, που έγινε για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον δρα Νόμπι Γιαμαγκούτσι και τον καθηγητή Ντέηβιντ Μακντόναλντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Biological Journal of the Linnean Society”, βασίστηκε σε μια ευρεία μελέτη των κρανίων των αιλουροειδών.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν, καθώς δεν περίμεναν να βρουν ότι οι τίγρεις έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο (αναλογικά με το σώμα τους) σε σχέση με τα άλλα αιλουροειδή. Φαινομενικά το λιοντάρι έχει μεγαλύτερο κρανίο, αλλά η τίγρης έχει αναλογικά μεγαλύτερη (περίπου 16%) κρανιακή κοιλότητα και μέγεθος εγκεφάλου.

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι τα κοινωνικά ζωικά είδη, όπως το λιοντάρι, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τα μοναχικά είδη όπως οι τίγρεις, επειδή υποτίθεται ότι τα κοινωνικά ζώα πρέπει να χειριστούν περισσότερα εγκεφαλικά ερεθίσματα από την πιο πολύπλοκη κοινωνική ζωή τους. Όμως, παρά τις μελέτες που πρότειναν μέχρι σήμερα ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στους μεγάλους εγκεφάλους και την κοινωνικότητα στα θηλαστικά γενικότερα, αποδεικνύεται πλέον ότι αυτή η σχέση δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη.

Σύμφωνα με τον δρα Γιαμαγκούτσι, «η έρευνά μας δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ορατή θετική συσχέτιση ανάμεσα στο σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου και στην κοινωνικότητα των αιλουροειδών, που είχαν έναν κοινό πρόγονο πριν περίπου 3,67 εκατ. χρόνια».

Το επόμενο ερώτημα που ζητά απάντηση, κατά τους επιστήμονες, είναι γιατί η τίγρης ανέπτυξε έναν αναλογικά μεγαλύτερο εγκέφαλο (ή, αντίθετα, γιατί τα άλλα συγγενικά είδη ανέπτυξαν μικρότερους εγκεφάλους) αφότου ο πρόγονος της τίγρης αποκόπηκε από τον κοινό πρόγονο των αιλουροειδών.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου