• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Καλά νέα για τη βίδρα!


Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού και του Βουραϊκού χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς, το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού καλύπτει έκταση 544.000 στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις.

Συνολικά 12 τύποι οικότοπων περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, η οποία καλύπτει τις περιοχές Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραϊκού και Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων.

Στον διεθνούς σημασίας βιότοπο -από τους πλουσιότερους της Ευρώπης- ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, με χαρακτηριστικότερο τη βίδρα (Lutra lutra), η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας. Στο πάρκο απαντώνται μάλιστα 17 είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε τρεις βασικές ζώνες προστασίας και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προβλέπει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, ο οποίος χρηματοδοτείται από το υπουργείο.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου