• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά???


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κατοικίδια σκυλιά γαβγίζουν πιο ενοχλητικά από τα αδέσποτα. Εξηγούν μάλιστα τις περιπτώσεις που το γάβγισμά τους είναι δικαιολογημένο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι σκύλοι που γαβγίζουν σε ενοχλητικό βαθμό, ανήκουν συνήθως σε νεαρής ηλικίας σκυλιά, σε τσοπανόσκυλα όπως τα κόλεϊ, σε σκύλους που έχουν μεγαλώσει μέσα στο σπίτι και σε σκύλους που συμβιώνουν με άλλα σκυλιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Κλάιβ Φίλιπς είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε λόγω του μεγάλου αριθμού των ιδιοκτητών που έκανε παράπονα για ενοχλητικό γάβγισμα των σκύλων του. Η έρευνα του Κέντρου Μέριμνας Ζώων και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, βασίστηκε σε 150 ιδιοκτήτες σκύλων εκ των οποίων οι 72 ζήτησαν ειδική αντιμετώπιση για το ενοχλητικό γάβγισμα των σκύλων τους.

"Θέλαμε να ερευνήσουμε τους συντελεστές σε αυτήν τη συμπεριφορά του σκύλου, όπως τη ράτσα του, τους ιδιοκτήτες και το περιβάλλον του" λέει ο κ. Φίλιπς και εξηγεί τους λόγους που ένας σκύλος γαβγίζει χωρίς να είναι εμφανώς δικαιολογημένη η συμπεριφορά του.

Το γάβγισμα του σκύλου προκαλείται λόγω της ανησυχίας τους για αποχωρισμό, της αίσθηση της απειλής του περιβάλλοντός του και κάποιες φορές λόγω απλής κοινωνικής τους συμπεριφοράς, δηλαδή λόγω ράτσας. Οι ανθρώπινες πράξεις και αντιδράσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο σημαντικότερος συντελεστής είναι η ηλικία του σκύλου. Περισσότερα από το 25% των σκύλων που αναφέρθηκε ότι γαβγίζουν ενοχλητικά, ήταν μικρότερα του ενός έτους. Αυτό δεν είναι περίεργο, σύμφωνα με τον κ. Φίλιπς, καθώς σε αυτήν την ηλικία το γάβγισμα είναι μέρος της εκπαίδευσης των σκυλιών.

Συχνά το γάβγισμα του σκύλου είναι έντονο όταν τα αφεντικά τους τα μαθαίνουν μέχρι κάποια ηλικία να ζουν μέσα στο σπίτι και τελικά τα βγάζουν έξω, αλλάζοντάς τους περιβάλλον.

Το γεγονός πάλι ότι τα τσοπανόσκυλα γαβγίζουν περισσότερο από τα άλλα σκυλιά, έχει να κάνει με το χαρακτήρα της ράτσας τους καθώς απαιτούν περισσότερη ελευθερία κίνησης από τις υπόλοιπες ράτσες.

Σε άλλες περιπτώσεις τα σκυλιά είναι πολύ δεμένα με τα αφεντικά τους, γεγονός που αυξάνει το φόβο τους για αποχωρισμό. Το γάβγισμα είναι η πιο συνήθης αντίδραση σκύλου όταν για παράδειγμα, το αφεντικό τους φεύγει από το σπίτι.

2 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

kakos lykos είπε...

Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά;Εμείς γιατί μιλάμε;
Κατά την γνώμη μου είναι τρόπος επικοινωνίας, πολλές φορές πιεστικός και ενοχλητικός, αλλά δεν μπορούν κι αλλιώς να τραβήξουν την προσοχή μας, πάντα έχουν τον λόγο τους για να γαβγίσουν, ποτέ δεν γαβγίζουν αναίτια, άσχετα αν καμιά φορά δεν το καταλαβαίνουμε εμείς.Ακούν θορύβους και οσφραίνονται διάφορα που εμείς δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε.

Καλησπέρα από το δάσος με τις πολυκατοικίες :)

korinoskilo είπε...

συμφωνω με την λυκαινα... και επισης οτι καθε σκυλος εχει δικη του προσωπικοτητα και αναλογως ειναι και το γαυγισμα του


καλησπερες στην εξοχη

Δημοσίευση σχολίου