Η συγκεκριμένη έκθεση ενισχύει το αίτημα της Greenpeace για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα οδηγήσουν στη σωτηρία αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού για τη Μεσόγειο ψαριού. Οι επιστήμονες συναντήθηκαν στη Μαδρίτη στις 21-23 Οκτωβρίου για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αποθέματα του τόνου και να αξιολογήσουν εάν το συγκεκριμένο είδος πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να συμπεριληφθεί στο Παράρτημα ΙΙ (απειλούμενα είδη) της Διεθνούς Σύμβασης για το Παγκόσμιο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας (CITES). Οι επιστήμονες της ICCAT εκτιμούν ότι η τωρινή βιομάζα των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής είναι λιγότερη από το 15% της βιομάζας που είχαν τα αποθέματα πριν ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη αλιεία του τόνου.
Επιπλέον, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η παύση της εμπορικής αλιείας του κόκκινου τόνου είναι το μοναδικό μέτρο αυτή τη στιγμή που μπορεί να εξασφαλίσει ότι το 2019 τα αποθέματα θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και το είδος πλέον δε θα απειλείται. «Για να σώσουμε τον κόκκινο τόνο πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες, αλλά και το διεθνές εμπόριό του. Μόνο έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτό το ψάρι να επιβιώσει», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Πρέπει να σταματήσει η ανελέητη εκμετάλλευση αυτού του ευαίσθητου φυσικού πόρου μέχρι τα αποθέματα να αποκατασταθούν και μέχρι να υπάρξει ένα σωστό σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης και ελέγχου», πρόσθεσε η Άντζελα Λάζου.
Οι επιστήμονες της ICCAT επιβεβαίωσαν αυτό που η Greenpeace τονίζει τα τελευταία χρόνια. Το μέγεθος της αποτυχίας των μελών της Διεθνούς Επιτροπής να διατηρήσουν και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον δε μπορεί πια να αγνοηθεί. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η ICCAT στην Ετήσια της Συνάντηση το Νοέμβρη, είναι πια αναμφισβήτητο ότι ο κόκκινος τόνος πληροί τα κριτήρια για να κριθεί απειλούμενο είδος, και συνεπώς επιβάλλεται να προστατευτεί από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.
Η Greenpeace καλεί την ICCAT να επιβάλει μηδενική ποσόστωση στην αλιεία του κόκκινου τόνου στην Ετήσια Συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 6-16 Νοεμβρίου στη Βραζιλία. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο αν η ICCAT θα ακολουθήσει τις επιστημονικές συστάσεις, κάτι που στο παρελθόν έχει προκλητικά αρνηθεί να κάνει.
0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δημοσίευση σχολίου